Keresés ebben a blogban

2013. április 21., vasárnap

Serenade to a Cuckoo - Roland Kirk

Írta: Inkabringa


Veretes-zengzetes, fennkölt mondatok helyett egy szerenáddal köszöntjük a napfényt. 


Volt egy jazz zenész a hatvanas-hetvenes évek Amerikájában, aki utánozhatatlan eredetiséggel és zsenialitással nyúlt a zenéhez. Egyszerre akár három hangszeren is játszott. Extatikus és mégis elmélyült hangulatú koncertjeit a szatirikus és erőteljesen társadalomkritikus hangvételű összekötő szövegei igazi lázadássá tették. Fekete volt és egy orvosi műhiba miatt gyermekkora óta nem láthatta a napfényt. Rövid élet adatott neki.
Ha egyszer beülhetnék egy időgépbe, akkor Roland Rahsaan Kirk egyik koncertjére biztosan elmennék. Érdemes nézni a régi koncertfelvételeket, némelyiken Frank Zappa is feltűnik a nézők soraiban.
A napfényt tehát köszöntsük Roland Kirk kakkukkos szerenádjával: 
Roland Kirk neve ma már nincs benne a mindennapokban, de elfelejteni azért ne engedjük. Nem engedi felejteni ezt a kiváló muzsikust egy másik nagyszerű zenész sem, hiszen Ian Anderson és a Jethro Tull már az első lemezükön feldolgozták ezt a szerenádot és mind a mai napig újra és újra megidézik a csillogó tehetségű Roland Kirk nevét. 

 

4 megjegyzés:

  1. kösz, nagyon érdekes! Frank Zappa hol látható esetleg, melyik résznél?

    VálaszTörlés
  2. mB, örülök, ha tetszett. Roland Kirk érdemes a figyelemre. Nagyon jó a Zappa-oldalad! Ő is minden figyelmet megérdemel. Már csak ezért is kerestem, de sajnos gyors átnézésre nem találom. Két felvételen is ott volt, ugyanazon a koncerten készült. Kb. egy éve láttam. Egy-egy pillanatra látszik a közönség soraiban. Fel kellett volna jegyeznem akkor a pontos adatokat. Érdemes már csak ezért is végignézni az összes Roland Kirk koncertet...

    VálaszTörlés
  3. Kirkről egy kis sztori. Állítólag az utcán fedezte fel egy stúdió hangmérnöke, amint éppen zenével próbált pénzt keresni kajára. Egyből behívta a stúdióba, és csinált vele néhány felvételt. Ekkor benyit egy menő lemezcég főembere, és anélkül, hogy benézett volna a stúdióba az üvegablakon át, azt mondja:
    - Hé, yo, milyen pöpec fúvóskórust szereztél!
    - De hát ez egyetlen ember, man.

    Más. Van a Saxophone Concertója, egy háromtételes mű. Egy dolog, hogy hogy a három tételt végig körlégzéses technikával fújja végig, tehát kvázi úgy szól, mintha egyetlen légvétellel játszaná le a művet, de az ilyen trüvájok mellett egy komplett tabló is Amerika történetéről. Szavak nélkül, csak hangban - ez azért igen nagy "szó".

    VálaszTörlés
  4. "Pöpec fúvóskórus!" :))))
    Az volt, sose feledjük, sokat hallgassuk. Ritka zsenialitás birtokában volt.

    VálaszTörlés