Keresés ebben a blogban

2015. november 7., szombat

Százéves bogár

Írta: Inkabringa


Száz éve jelent meg a modernkor legnagyobb hatású műve, Franz Kafkától Az átváltozás. Az elmúlt száz év valamennyi fontos művészeti pillanata Gregor Samsa kitinpáncéljából bújt elő. Ez a metamorfózis már olyan sokakat megihletett, hogy kedvére válogathat mindenki preferált műfajai és alkotói között.

Húsz évvel ezelőtt a skót színész és rendező, Peter Capaldi filmje nyerte az Oscar-díjat a Legjobb rövidfilm kategóriájában. A film címe: Franz Kafka’s It’s a Wonderful Life. A történet nem a művet, hanem a mű keletkezését, jobban mondva világra kínlódását meséli el. Kafka karácsonyeste papír fölé görnyed, hogy a 20. század egyik legnagyobb hatású művének mondatai megszülessenek. Aki romantikus alkotói lélekemelést remél e filmtől, csalatkoznia kell. A nagy mű születését hétköznapi zajok, idegesítő szomszédok és a szerző alkotói gyötrelmei kísérik. Abszurd humorral, ironikus víziókkal megkomponált karcosan nevetős film ez, méltó Kafka sötét humorához. (A teljes film ITT megnézhető.)

Caroline Leaf festőművész és animációs filmrendező 1977-ben készült kisfilmjének címe: The Metamorphosis of Mr. Samsa. Tengerhomok és fény együtthatásából készült animáció egy borzalmas, groteszk, nevetséges világról. 

Kafka Átváltozása a képregény-készítők fantáziáját is megmozgatta az elmúlt száz évben. A bogár-lét és az oda vezető út: ennek képre fogalmazása számos kockázatot rejt magában. Ahhoz, hogy ne váljon egysíkúvá egy jelentős mű értelmezési tartománya, nem elég az alkotói fantáziát szabadjára engedni, tág teret kell hagyni a befogadói fantáziának is. Robert Crumb Introducing Kafka (R. Crumb’s Kafka) című képregényében  David Zane Mairowitz szövegei alapján Kafka műveiből (Az átváltozás, A per, Amerika stb.) és az író életrajzának „rajzba mondásából” jött létre egy műfajában máig kultikusnak tekintett könyv.

Peter Kuper az amerikai alternatív vagy underground cartoon-szcéna elismert képviselője. Az amerikai képregény metódusait és a német expresszionizmust ötvözi műveiben. Saját bevallása szerint Robert Crumb Kafkája erősen inspirálta. Beutazta az egész világot, képregényeiben személyes tapasztalatait rajzolja meg nem kevés társadalomkritikával és éles, olykor sivító iróniával. Kafka novelláját 2004-ben adaptálta képregényre. Újragondolta és újraképzelte az emberi lét bogárrá válásának folyamatát. A metamorfózis metaforáját. ITT megtekinthető.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése