Keresés ebben a blogban

2013. május 10., péntek

Bringázni zenére - Ahogyan csak Peter Gabriel és Frank Zappa tud

Írta: Inkabringa




A kerékpár az emberiség legbarátságosabb találmánya. Bringázni jó! Ha felülünk egy járgányra, ami két keréken gurul, máris a boldogság és szabadság mámora lep meg. Élni jobb, ha egyensúlyozva tekerünk. Pompás mulatság, igazi öröm. Süt a nap, gurul az út alattunk, mi meg csak tekerünk, tekerünk … bele a világba.

A kerékpárt sokan szeretik, és a legkülönfélébb módon használják az életük alakításában. Van, aki sportolásra, van, aki közlekedésre, van, aki munkára.

És van, aki zenélésre…

Mint például Peter Gabriel, akit diákkoromban láttam először koncertezni 1988-ban a Népstadionban, az Emberi Jogok koncerten. Szuggesztív, kísérletező, vívódó muzsikus. A So című lemezét mindmáig egyvégtében hallgatom végig bárhol, bármikor. Minden tekintetben nagyra értékelem. Ő is olyan személyiség, akire csak azt tudom mondani: „jó, hogy a világon van.”
S íme, a bringát ő is szereti.

Frank Zappa zseniális és sok irányba teret nyitó muzsikus volt. Amit, és ahogy ő tudott zenélni, azóta sem tudta senki megismételni. Külön fejezet a … miben is? Műfajt nehéz rá mondani, sok mindent kipróbált, majd botrányosan elegáns kreativitással a maga képére szabta.  A végeredmény máig hatóan dús, tomboló, energikus, eredeti muzsika. (Valami különös módon kreatív párjának/utódjának leginkább Tom Waits-et érzem.)
Zappa még a bringát is hangszerként használta. S valahogy az ő kezei alatt hangszerként is szólalt meg.  


2 megjegyzés:

  1. Én mondjuk (aktív bringásként), nem támogatnám a bringázás közbeni zenehallgatást, tekintve, hogy a közlekedés nem szórakozás, és a nem eléggé feszült figyelem halálos baleseti szituációkat is eredményezhet. Az rendben van, hogy előre nézve látod, mi van, de ami hátulról, oldalról jön, az csak hallhatod - ha nem éppen Peter Gabriel sóhajtozik a füledbe. (Őt mondjuk én már kevésbé szeretem, ha mégis, akkor Genesis-beli tevékenységét, de Zappa viszont nagy király.)

    Bicikli, mint hangszer. Pl.: http://index.hu/video/?s=tag:t%C5%B1zrakt%C3%A9r

    VálaszTörlés
  2. Hosszú évek óta rovom két keréken a flasztert. Ilyen közrendet és testi épséget fenyegető zenehallgatásra én sem biztatnék senkit. Efféle korszerű szerkentyűvel bringa nélkül sem rendelkezem. Helyette javaslom minden bringásnak a halk dúdolást. Sóhajtozás is lehet. :)
    Az ízlés nem gránit, mindenki gyurmázza magának. Akkor nálunk Zappa a közös halmaz.

    VálaszTörlés