Keresés ebben a blogban

2013. május 7., kedd

Világba futni az életért. A menekültek helyzete

Írta: Inkabringa



Menekültnek lenni talán az egyik legkétségbeesettebb létállapot. Megelőzi egy rémületes időszak, amikor jogfosztottá válnak emberek csoportjai, a saját és családjuk (idősek, nők, gyerekek) élete és biztonsága egyik napról a másikra veszélybe kerül. Mire eljutnak addig a pontig, hogy mindent hátrahagyva mentsék puszta életüket a határokon átszökve, már súlyos traumákat szereznek. Szeretteik eltűnnek, gyilkos erőszak által meghalnak (olykor a szemük láttára), az életük minden napja rettegés és a haláltól való menekülés.
A fenyegetés olyan szintűvé válhat, amikor már semmi nem számít, csak a biztonság. Természetesen nem az a biztonság, amit szerencsésebb részein a világnak a vagyontárgyak és a társadalmi elismertség jelentenek, hanem az egyszerű létbiztonság: élni és nem meghalni. Ezért házat, vagyont, megszokott életformát hátrahagyva, csak az életet mentve nekivágnak a nagyvilágnak gyerekekkel, várandós feleséggel, semmi más célt nem látva, csak a túlélést. A világ nagy, az nem lehet, hogy valahol ne találjanak  biztonságot benne.



A határokon átszökés, az illegális bujdosás, száműzöttség újabb traumákat okoz. A menekültek tisztes hétköznapi életet élő emberek voltak egykori hazájukban. Dolgoztak, családot alapítottak, tettek-vettek a mindennapokban. Aztán összeborult körülöttük a világ és ők egyszerre egy idegen országban találják magukat, ahol olykor bűnözőként, de mindenképp felesleges koloncként tekintenek rájuk. Nem ismerik a nyelvüket, kultúrájukat, ráadásul nem is kíváncsiak rá. A menekülteknek az életük mentése után a bizalmatlanság, megvetés, a sorsuk iránti érdektelenség legalább oly gyilkos hatalmával kell szembenézniük.
Megértik, hogy akármilyen nagy is ez a világ, az emberi szűklátókörűség miatt újabb nehéz küzdelem lesz számukra, hogy biztonságos helyet találjanak benne.
Azután, amit átéltek a hazájukban, már csekély igényük van. Nem a vagyonszerzés, a karrier vagy a kalandvágy mozgatja őket. Csak egy, és ez a legfontosabb: emberhez méltó tisztes bánásmód és családjuk számára az együttmaradás esélye.   
A Migráns Szolidaritás nevű önkéntes és független szervezet magyar állampolgárokból és az országba érkezett menekültekből áll, akik együtt, egymást segítve, és egyben egymás kultúráját megismerve küzdenek a migránsok életének jobbra fordításáért, társadalmi elfogadottságukért. Ezt a filmet ők készítették. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése