Keresés ebben a blogban

2013. május 8., szerda

Nyuszi és Őz – Vácz Péter animációs filmje a világsiker kapujában

Írta: Inkabringa



Világsiker. Már amennyire manapság egy 16 perces abszolút nem botrányokozás céljából készített animációs film világsikert tud befutni. Tomboló hisztéria és rettenthetetlen szupersztárok felvonultatása nélkül. Két animációs figura mégsem masírozhat végig mosolyogva a vörös szőnyegen. Persze miért is ne? Egyszer érdemes lenne megpróbálni...
Van abban valami megrendítő, ha több évtizedes, esetleg félévszázados életművekre tekintünk rá. Korszakos jelentőségű nagy alkotók előtt hajtunk fejet, akik hosszú életük alatt zseniális, máig meghatározó jelentőségű műveket hoztak létre. Hivatkozási alapok.
Ha hatással van ránk az alkotó, akkor „visszatanuljuk” a műveit. Példának okáért Jancsó Miklós kilencvenes években készült filmjeit debütálásukkor nézhettem, de az évtizedekkel korábbi filmeket már a filmtörténet részeként ismertem meg. Miközben ugyanarról az alkotóról beszélünk. Impozáns az ilyen történelmi távlatokban nézhető életmű.  
Ennél már csak az érdekesebb, ha egy alkotó életművét a kezdetektől végigkísérhetjük. Micsoda izgalmas játék, hogy az első szárnypróbálgatástól kezdve nyomon követhetjük egy életmű alakulását!
Erre az izgalmas játékra nyílik most lehetőségünk nekünk, nézőknek.  
A szemünk láttára nyiladozik egy ifjú tehetség, és mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egy – remélhetőleg hosszú és gazdagon rétegzett - alkotói élet kezdetének a tanúi lehetünk. Ez bizony öröm.
Vácz Péter tavaly a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán végzett. Diplomamunkája, a Nyuszi és Őz, máris elismerést hozott alkotójának az országhatáron belül és kívül. Megkapta idén a Filmkritikusok Díját, és nemrég a Mediawave zsűrijének Tolerancia különdíját.
Animációs filmje országhatárokon kívül is sorra elnyeri az ítészek és nézők tetszését. Bemutatták Cannes-ban, megkapta az indiai EME Awards különdíját nemzetközi diákfilm kategóriában és a világ legnagyobb animációs filmes seregszemléjének, az Annecy-nek versenyprogramjába is bekerült.
Ez a film remek játék a két-és háromdimenziós tér közötti átjárásról, és egyben az egymáshoz csiszolódásról, a másik elfogadásáról.
Vácz Péter pályakezdő fiatalember, aki gyermekkora óta a kézzelfogható anyagok bűvöletében él. Tervezőgrafikusnak indult (a két dimenzióból), de másodéves egyetemistaként rátalált a bábanimációra (a háromdimenziós térre). Fantázia és barkácsolás, kézzelfogható anyag és szellem(esség) - ez lehet majd a védjegye.
Ifjú emberként telve van ambícióval, tervekkel és tetterővel. Valamint tehetséggel. Már csak egy zseniális életművet kell felépítenie, hogy félévszázad múlva meghatottan méltassák a mestert. Bárhogy is alakul a jövő, örülünk, hogy tanúi lehetünk szárnybontásának.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése