Keresés ebben a blogban

2013. május 6., hétfő

A barokk opera mestere: Jean-Baptiste Lully

Írta: Inkabringa



A francia barokk opera műfajteremtő zeneszerzője az olasz származású Jean-Baptiste Lully. Firenzében született 1632-ben, de gyakorlatilag gyerekkorától kezdve Párizsban élt. Ifjan kitűnt zenei tehetségével és hamarosan XIV. Lajos (a Napkirály) udvari zenekarának vezetője lett.
Molière mellett kedvence és kegyence lett a Napkirálynak. A 17. századi dráma és opera két nagy megújítója éveken át közösen dolgozott. Molière darabjaihoz Lully zenei betéteket írt, operák és balettek születtek az együttműködésükből.
A barokk zene pompás, fenséges, fényes és tündöklő. Van benne valami magasztos és ugyanakkor valami közvetlen is. Lully az ünnepit és a bumfordi groteszket keveri mesterien operáiban. Ilyen műremek a Molière színdarabja alapján operára írt Úrhatnám polgár is. Ennek az operának - és talán Lully összes műveinek - máig legnépszerűbb dallama a Marche pour la Cérémonie des Turcs (a filmrészlet elején hallható).
Ha beülhetnék abba a bizonyos időgépbe, akkor egy barokk színházi előadást is megnéznék Shakespeare színháza mellett.

Lully tíz évvel volt fiatalabb Molière-nél,annak halála után színházának vezetését is átvette. Fényes karriert futott be az udvarnál ünnepelt, és méltán elismert zeneszerzőként. A sors fura fintora, hogy végül az ő halálát is a színház okozta. A karmesteri pálca által ejtett véletlen seb elfertőződése miatt halt meg 1687-ben a francia opera megteremtője.  
A francia wiki bővebben ír a történtekről és következményeiről.  http://fr.wikipedia.org/wiki/Jean-Baptiste_Lully
(A karmesteri pálca súlyos durung volt, Lully épp a Király tiszteletére írt Te Deumot dirigálta, egyre dühösebben, és hatalmas ütést mért nagyláb-ujjára.  Borzalmas halála ellenszenves magán-létéhez illik, nem csodás művészetéhez. Urak-hölgyek: melyik a fontosabb?...)


2 megjegyzés:

  1. Úgy rémlik, a remek Király táncol ( http://www.port.hu/a_kiraly_tancol_le_roi_danse/pls/w/films.film_page?i_film_id=48680 ) című filmben megvan ez a pálcakoppantós jelenet.

    VálaszTörlés
  2. Köszi efes! Érdemes megnézni.

    VálaszTörlés