Keresés ebben a blogban

2015. január 4., vasárnap

A bölcső – New Orleans

Írta: Inkabringa


Évkezdet van, ilyenkor legjobb az örökké megújuló és soha el nem múló, vérpezsdítő dolgokra gondolni.

Az emberiségnek mindig is voltak mitikus helyei, valóságos vagy kitalált földrajzi pontjai: Atlantisztól a Szilícium-völgyig sorolhatnánk a példákat. Ebbe a sorba tartozik az USA Louisiana államában található New Orleans is. A jazz bölcsőjeként emlegetik. Mi is emlegetjük majd a blogban máskor is. 


New Orleans valóban mitikus hely, mert a különféle (egyébként gyakran összecsapó) kultúrák jótékonyan keresztezik itt egymást, legnagyobb örömünkre gazdag és színes, mindig változni képes matériává válva. Példaadó együttműködés ez.

New Orleansban a ’fekete’ inspirálóan keveredik a ’fehérrel’, hiszen a gospel igazi afro-amerikai zene, de keresztény énekek adják az alapját. A jazz New Orleansban vált izgalmas hangszer kavalkáddá, hiszen a fekete blues a fehér katonazenekarok rézfúvósaival észvesztő energiájú muzsikává alakult, és az afrikai ritmusok keveredtek az európai menüettek és katonai indulók ütemével.

Világraszóló muzsikusok sorát adta ez a város, itt született Louis Armstrong, Mahalia Jackson, Ellis Marsalis és a névsor vég nélkül folytatható. Tápláló talaja ez a hely a „black music” gyökerű zene minden ága-bogának, legyen az gospel, jazz, funky vagy hip-hop.


New Orleans mitikus helyünk, soha nem pusztuló kincsesláda. Pedig épp idén lesz tíz éve annak, hogy a világ meggyászolta a jazz bölcsőjét. 2005 augusztusában söpört végig a Katrina hurrikán New Orleans felett. Sokan meghaltak, nincstelenné váltak, elmenekültek – a pezsgés kihaltságba dermedt. Romokban állt e dús életű, etnikai-kulturális gazdagságú város.


De ez a fekete-fehér város, ez a kulturális shaker ezúttal is példát mutatott. Talpra állt, feléledt, begerjedt, és virul ismét sokszínűen, összevissza, életigenlő kavalkádban.
New Orleans a zene városa. Vannak utcai parádék, fesztiválok, virágoznak a brass bandek, mindig akad néhány „dirty” muzsikus, aki pezsgést visz az életbe.
Ez a pezsgés már rég túlnőtt a város határain. Világszerte ismerik, szeretik és ünneplik New Orleanst.


Vannak dolgok, amik a szívünk közepében vannak, és történjen bármi, ott is maradnak. New Orleans a térképen csak egy pont, de tudjuk, hogy sokkal több ennél: a kulturális sokszínűség és egymással megférés mitikus helye.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése