Keresés ebben a blogban

2013. augusztus 2., péntek

Bőrük volt a bűnük - Emlékezés a romák elleni gyilkosságok áldozataira

Írta: Inkabringa



Jövő héten első fokon ítéletet hirdet a bíróság a 2008 és 2009 folyamán romák ellen elkövetett gyilkosságok ügyében.

Hatan meghaltak, közöttük egy négyéves kisfiú. A vidéki településeken élő családok nem ártottak senkinek, egyetlen bűnük volt, a bőrük színe. Romának születtek.
Gyilkosaiknak ez elég indok volt aljas és kegyetlen kivégzésükre. Sötétben, az éj leple alatt ölték meg védekezésre képtelen áldozataikat előre kigondolt terv alapján.

Az eset társadalmi feldolgozása és kibeszélése még várat magára. Ahogy az összes többi traumánké is. Ideje lenne szóba állni egymással, mondatokba, értelmes gondolatokba önteni a zavarosan kavargó érzelmeket, lerombolni a torz információkból, féligazságokból összerakott betonelméleteket.

Indulatból semmit nem lehet megoldani, csak lecsapni a fejét, elzárni erőszakkal a feldolgozás lehetőségét, utat engedve a hőbörgő gyűlölködésnek vagy a depresszív elfojtásnak.

Fliegauf Bence Csak a szél című filmjének a romák elleni rasszista indítékú gyilkosságok adták a témáját. Néhány hónapja a Gödör Klubban a film vetítése után a rendező azt mondta, hogy járja a mélyszegénységben és teljes kiszolgáltatottságban élő roma településeket és levetíti az ott élőknek is a filmet. Azokra a helyekre is elmegy, ahol a gyilkosságok történtek. Az érintettek, a romák reakcióiból, véleményeiből, emlékezéseiből dokumentumfilmet forgat.
Érdeklődéssel várjuk.
Talán így többen hallgatják meg végre őket is.

A roma holocaust napjára és a bírósági ítélet előtt az X Kommunikációs Központ kisfilmeket készített a gyilkosságok áldozatainak emlékére.
Ezeket a filmeket mi is közreadjuk.

Emlékezésül az áldozatokra, és tiltakozásként az agresszív, kirekesztő és gyűlölködő sekélyes gondolkodásmód ellen.

Ne fogadjuk el társadalmi normának, a „jó modor” megnyilvánulásának a cigányok elleni ellenszenvet.
Mi lenne, ha a nyitottság, elfogulatlanság és párbeszédre való készség lenne a „kultúrember” fokmérője és nem a fanyalgás és undorodás mindentől, ami eltér a saját élettértől?

Nagycsécs
A gyilkosok két, egymással szemközti, romák által lakott házba Molotov-koktélokat dobtak éjfél után, majd mikor a lakók felkeltek, többször belőttek ablakaikon. A lövések halálra sebezték a 40 éves Nagy Tibornét és sógorát, a 43 éves Nagy Józsefet. A házban élő süketnéma kislány csak azért nem sérült meg, mert ő nem hallotta a Molotov-koktélok okozta zajt, és csak később, a szülők mozgását látva reagált.” (X Kommunikációs Központ)
Elmondja: Nagy Zsolt

Tatárszentgyörgy
"Fogtam a Robi fejét az ölemben, csak azt mondogatta, hogy le, le, le, vagyis hogy lelőtték, csak már nem bírta kimondani." A nagymama szavai ezek, aki egyszerre vesztette el négyéves kisunokáját és 27 éves fiát aznap éjjel. Csorba Robikát és édesapját halálra sebesítették a golyók, Robika testvére, a hétéves Bianka súlyos sérüléseket szenvedett, de túlélte a mészárlást. A család a Molotov koktélok által felgyújtott házból menekült, amikor agyonlőtték őket.” (X Kommunikációs Központ)
Elmondja: Kulka János

Tiszalök
A táskáját még bent hagyta a lócán, az előszobában. Aztán éles zajt hallottam, durranást, hogy beleremegtek az ablakok, majd egy dübögést. Ott feküdt kétlépésnyire a bejárattól. A feje a kövön, itt, a vérnyomnál, a lába a virágágyásban" -- Kóka Éva férjét gyilkolták meg aznap. Kóka Jenő este tízkor munkába indult: kilépett a bejárati ajtón, hogy autójával elhajtson. A tettesek a szívén találták el.” (X Kommunikációs Központ)
Elmondja: Fullajtár Andrea

Kisléta
"Mari, Mari, mi van veled, meghaltál?"- Balogh Máriát vérben fekve, holtan találta a nővére. Az ágyában lőtték agyon, ő volt a hatodik, egyben utolsó áldozat. Tizenhárom éves kislányába is több golyót eresztettek a tettesek, az ő életét a kicsapódó szekrényajtó védte meg. A gyilkosok a vádirat szerint a tervbe beavatták Cs. Istvánt, a katonai elhárítás informátorát.” (X Kommunikációs Központ)
Elmondja: Gryllus Dorka


A filmek készítői:
Író-rendező: Vágvölgyi B. András
Operatőr: Lukács Dávid
Hangmérnök: Ifj. Perger István
Vágó: Sarkadi András
Animáció: Mendrey Miklós
Sminkes: Bertalan Viktória
Fotó: Turay Balázs Mellőzöttek című sorozata (készült az Amnesty International Magyarország számára), valamint Hidegvérrel című sorozata
Asszisztens: Venczel Sára, Bencze Barbara
Producer: Varró Szilvia


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése