Keresés ebben a blogban

2013. augusztus 5., hétfő

Nyár van, nyár...

Írta: Inkabringa



Nyár van. Kánikula. Szikrázóan, perzselően süt a nap az égen. Az esték is melegek, sokáig lehet a szabadban lenni a sötétben való botorkálás nélkül.
Sokan szenvednek a hőségtől. Tudom. Szárad a kiskert. Tudom. Napszúrás, szomjúság kínoz sokakat. Tudom.

Illik vagy nem illik, én mégis szeretem ezt a ragyogó, áradó napfényzuhatagot. Szeretem a nyarat a kánikulával együtt. Sokkal jobban is viselem, mint a telet. A télben mindig van valami komor, rigorózus szigorúság, vég nélküli fénytelenség nekem.  

A nyár a fényeivel, árnyékaival, színeivel maga a játékosság, sejtelmesség, végtelenség.
A napfény mindig fontos része volt az emberi életnek és az emberek életről való gondolkodásának. Számtalan vallás, rítus épült napkultuszra.

Egyiptomban Ré isten jelképezte a Nap erejét, kinek könnyeiből lettek az emberek.
Ré isten
Babilóniában Marduk volt a napisten neve és az ő kultusza lett egyik forrása a perzsa Zarathustra tiszteletének is, kinek teste születésekor fénylőn világított. Később aztán több vallásnak vált forrásává Zarathustra is.

A napkultusz a Föld minden pontján felbukkan Új-Guineától Szibériáig. Ismerték az aztékok és az inkák is. Az inka napünnepről, az Inti Raymiról már szó esett a blogon.

Szeretem a napfényt, a világosságot, a színeket, a kiapadhatatlan fényt. Nyáron tere van a létnek.

„Végre valami ne tőlünk függjön, ne a jókedvünknek, szerencsénknek, boldogságunknak legyen kiszolgáltatva, hanem legyen: mint a természet. Mint a napsütés. Mi meg ülnénk a kerti fehér karosszékekben, valaki talán még könnyen mellettünk, és arcunkat a fénybe tartjuk. Ez volna az ünnep - jön, amikor ideje van, harmónia és jóság nő a nyomában, és nemcsak jobbá változunk, de a másik jóságára is rálátunk.” (Esterházy Péter)
Ilyenkor legjobb egy kellemesen behűtött ital és kedvünk szerint való társaság. Meg valami jó zene. Mondjuk a Sultry serenade, ahogy Ellis Marsalis (zongora) két fiával muzsikálja. Jason Marsalis dobol, Delfeayo Marsalis harsonázik.
Amikor csak hallom, mindig ugyanarra gondolok: Hogy a csudába lehet ilyen finom eleganciával harsonázni?






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése