Keresés ebben a blogban

2020. május 4., hétfő

Értük – az indiánokról


Írta: Inkabringa


Clifford Geertz összegzése: „Mit csinál az etnográfus? Ír.” Akkor én írok. Róluk. Amerika őslakosairól. Akiket úgy hívunk mindegyszerűen, hogy indiánok. Írhatnék sok más népről is. Írtam eddig is, fogok is még. Most megint ők jönnek. Számtalan antropológus kutatta és kutatja, segítette és segíti őket. Az idők folyamán az indiánok közül is többen antropológussá váltak. A non plus ultra: egy indián antropológus. Jó, hogy egyre többen vannak.

Az antropológia és az indiánok sorsa örök időkre összefonódott. Franz Boas, Bronislaw Malinowski, Sol Tax, Allen Holmberg, Claude-Lévi Strauss és Boglár Lajos: csak néhány név a sokaságból, akiknek meghatározó élményt jelentett antropológusként az indiánokkal találkozni. Claude-Lévi Strauss Szomorú trópusok című könyve szépirodalmi igényű, olvasmányos összefoglalását adja ennek. Természetesen Boglár Lajos könyvei is. Boglár nem csak kutatta őket: ő a szíve mélyén indián volt. Brazíliában született, és élete végéig visszajárt a brazil őslakosokhoz. Barátjuk, védelmezőjük, közösségeik megbecsült tagja lett. Magyarországon pedig megalapozta a kulturális antropológia tudományát és egyetemi képzését. Tanítványai szerint kivételesen nagy tudású és példátlanul melegszívű ember volt. Szeretetteljesen magasra tette a lécet a hálás utókornak.


Az amerikai őslakosok sorsa évszázadok óta a kitaszítottság, meg nem értés, félreállítottság, depriváció. S mindezek mellett méltóság, sorsvállalás, értékőrzés, kitartás, függetlenség és önszerveződés. Mindenki, aki egyetlen percig is foglalkozott a társadalom peremére szorított csoportokkal, tudja, hogy a megvetettségből kivezető út csak a többségi társadalom segítségével található meg. Ha a többségi társadalom bezárkózik gőgös sztereotípiáiba, akkor elzárja az utat a kirekesztett csoportok integrálódása elől. Ez a kirekesztett csoportokban súlyosbodó problémákhoz, fokozódó anómiához és deklasszálódáshoz vezet, ami tovább erősíti a többségi társadalom sztereotípiáit. Ördögi kör.

Az emberi megértés útja a párbeszéd. Akkor is, ha összhang és szeretet van két ember között, mert félreértésre mindig van lehetőség. Ha az egyik azt várja, hogy a másik azt mondja ’zöld’, és a másik azt mondja valamilyen okból, hogy ’kék’, abból is lehet végzetes félreértés, pedig ugyanazt szeretnék. Mennyivel egyszerűbb ilyenkor visszakérdezni: „Igazán? És miért kék?” A párbeszéd csatornáit és fórumait kell megtalálni. Fokozottan így áll a helyzet, ha társadalmi csoportokról beszélünk. A társadalom egyik legnagyobb csapdája a sztereotípia és az egyoldalú nézőpont. Ha a társadalom különféle csoportjai szóba állnak egymással, bámulatosan nagy lépést tesznek egy egészséges társadalom felé.


Az amerikai őslakosok számtalanszor voltak már végveszélyben, mióta találkoztak Európával. Erre nem lehetünk büszkék. A mai európaiak persze nem tehetnek erről. Miért is hibáztatnánk a mostani portugálokat a brazil indiánok szomorú helyzete miatt? Az biztos, hogy az amerikai őslakosok annyi vészen át megmaradtak, kitartottak és megőrizték önmagukat.

Ha csak a brazil őslakosok történetét nézzük, fokozódó külső segítség mellett, megerősödő belső kohézió jött létre a korábban széttagolt indián törzsek között. Az 1970-es években az a hivatalos hatalom adta meg nekik az első lépést az önszerveződéshez, amitől évszázadokkal azelőtt jogaik és kultúrájuk sárba tiprását szenvedték el: a római katolikus egyház. Mindig van mód a hibák és bűnök helyrehozására. Vallásos nem vagyok, ezért én úgy gondolom, egy ember (vagy csoport) egy másik ember (vagy csoport) figyelme és szeretete által juthat el a megváltáshoz.

Az 1980-as évektől a brazil indiánok önszerveződése mellé állt két tudóscsoport, akik közvetlen kapcsolatban álltak az őslakosokkal: a földrajztudósok és az antropológusok. Az antropológusok kísérik és segítik a brazil őslakosok önérvényesítésének és identitásharcának útját. Nem könnyű ez, mert óriási tőkeerőkkel és hatalmi érdekekkel kell szembemenniük minden egyes indiánok lakta négyzetméterért. A brazil esőerdők indiánjai pedig bátran szembeszállnak a nagyhatalmú pénzemberekkel. Féltik a földjüket és féltik a Földet. Értik az ember és természet közötti összefüggéseket. Jobban, mint mi. Sokan várják azt, hogy a járvány múltával ripsz-ropsz felnyílik majd a világ szeme, hogy a haszonszerzés nem mehet a környezet, a természet és az emberélet rovására többé. Bárcsak ilyen könnyű lenne.  


Nagy baj ez a vírus a világnak és nagy baj az indiánoknak is. A kiszolgáltatott csoportok mindig sokkal nehezebb helyzetben vannak válsághelyzetben. Az amerikai őslakosok általános egzisztenciális helyzete, munkaerő-piaci esélye, tanultságának szintje elmarad a többségi társadalométól. Főként Dél-Amerikában, ahol vannak, akik még a hivatalos nyelvet (spanyol vagy portugál) sem ismerik. Akit egy hatalom el akar nyomni, és a mindenkori bűnbak pozíciójába akar száműzni, azt kirekeszti a társadalmi tudás kereteiből. Ezek a peremre szorított csoportok az évszázados hátravetettség negatív hatásait nem tudják egyedül leküzdeni.

Évtizedekkel ezelőtt Sol Tax és Allen Holmberg is ennek a paralitikus állapotnak a felszámolására tettek kísérletet: sikerrel. Igazi antropológiai hőstörténet, amit ők és az indiánok véghezvittek. Tábortűznél kellene mesélni és fóliánsokra írni, meg kőbe vésni. (A bejegyzés végén olvasható a két történet.) De micsoda energiákat és erőket kellett ehhez mozgósítani! Társadalmi háttér nélkül nem lehet jelentős eredményeket elérni. Nem elég csak a kirekesztett csoportoknak akarni, a többségi társadalomnak is akarnia kell. Ez a világ összes hátrányos helyzetű társadalmi csoportjára igaz. Párhuzamot és hasonlóságot találhatunk a saját társadalmunkban is.


Az indiánok egész Amerikában hátrányos életkörülmények között élnek. Indiánnak sehol sem jó lenni. Sok helyen elektromosság sincs, nem tudnak az internet révén egymással kapcsolatot tartani, nem képesek tájékozódni: teljes elszigeteltségbe szorulnak. A közérthető tájékoztatásra ITT egy példa az Andokból, ahol a kecsuák koronavírus elleni felvilágosító kampányában egy tradicionális dal szövegét írták át. Könnyes mosoly, de legalább láthatunk képeket a kecsuák jelenlegi életéből és hallhatjuk a nyelvüket.

Az őslakos háztartásokban gyakran nincs folyóvíz, néha elegendő tiszta víz sem, így a koronavírus elleni alapvető védekezést, a gyakori, alapos kézmosást sem tudják megoldani. Többnyire távol vannak az egészségügyi ellátástól, és ha hozzájutnak is, az gyakran mélyen átlag alatti. Dél-Amerikában van olyan törzs, amelyik félórányi távolságban van a legközelebbi orvosi segítségtől – repülővel. Egyébként napokig tart az út. Egészségi állapotuk túlnyomó részt gyenge: immunhiány, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek tizedelik őket. Aggódnak az idősekért, mert az idősek a törzs tudásának továbbadói: nagy tisztelet övezi őket. Néven nem nevezhető gazdasági hátterük miatt nem csak a vírustól, hanem az éhezéstől is félniük kell. Azt is próbálták már nem egyszer az évszázadok alatt. Ők azt mondják, már sok mindent kibírtak. Ezzel az újabb vésszel is szembenéznek. Mi mást is tehetnének.


Az indián jogvédő szervezetek azt követelik, hogy az állam hathatósan lépjen fel, hogy az őslakosok területein a járvány ideje alatt a gazdasági vállalatok munkálatai szüneteljenek. Ne kelljen az indiánoknak kényszerűen, de elkerülhetetlenül kapcsolatba kerülniük olyanokkal, akik a vírust bevihetik közösségeikbe. Inkább kevesebb, mint több sikerrel kérik ezt az Egyesült Államok vagy Brazília elnökétől, ahogy az állami szubvenciót is. Nem tudom, mennyire political correct ez a vélemény, de úgy gondolom, egy jobb világban ezt a két elnököt a kocsmában is lepisszegnék, nemhogy hatalmat kapnának.

A járvány még tart, de már vannak biztató jelek. Még a legnehezebb helyzetben levő országokban is javul a helyzet. Az olaszok is óvatos lépésenként szabadok lehetnek, élnek majd ismét vígan kedvükre. Csak semmi bajuk ne legyen.
Talán lassan Amerikában is oldódik majd a szorítás. Az indiánok egy újabb nehéz küzdelem túlélői lesznek. Remélem. Kevesen vannak. Egyre kevesebben. Értékes tudás hordozói. Az antropológusok és klímakutatók sokat tanulnak tőlük, mert ők már túlléptek azon, hogy csak a civilizált fehér ember tud megoldásokat adni a problémákra.
Vigyázzunk az indiánokra megtartó jóindulattal. Velük együtt sokkal jobb hely a Föld.



Kapcsolódó bejegyzések:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése