Keresés ebben a blogban

2020. május 19., kedd

Michel Piccoli

Írta: BikassyGergely


A France-Culture rádió és honlap hosszú interjújában a kilencven fölött járó Piccoli legnagyobb színpadi szerepéről beszélt, a Lear királyról. Mintegy mellékesen, a sorok közt jegyzi meg, hogy félt a szereptől…  Boldog és nagy színész, aki csak Shakespeare-től fél.
Michel Piccoli (1925-2020)
Fő filmrendezőjével, Buñuellel egyenrangúak voltak. A szoros tükörkép kapcsolat nem annyira nyilvánvaló, mint Fellini és Mastroianni esetében: bújtatottabb, ravaszabb, Buñuelnél több álruhába is kell bújni, műve nem önéletrajzi, hanem mindegyik fikció a legravaszabbak közül.

Ha van elegáns nagypolgár, külsőre Piccolit látjuk. Séma. Túl nyilvánvaló: hát milyen lenne, épp ilyen. Korrupt diplomata… (leveti a sémát, váratlan fordulatok.)
Buñuel esztétikájának (ha volt ilyen) a lényege, hogy minden szereplője kiszámíthatatlan legyen, egyik sémát a másikba ölti, egyik séma megöli, megsemmisíti, átrajzolja, kiradírozza az ilyen-olyan „kezemfeje”, könnyen kínálkozó szerep- vagy forgatókönyvi sémát. Buñueltől nem félt, mondja, de kőkemény, sőt szigorú rendezőnek látta. Szigorú? Valahogy nem ez jutna eszünkbe legelőször, mivel Buñuelben nagy adag bohóc, átváltozó művész, Istennel feleselő főpap vagy azt parodizáló ellen-pap, pápa is meg ellenpápa is, … pedig a felhabzó vagy elfojtott röhögés „nagy szigort sugárzott”. Ezt csak Michel Piccolinak hisszük el.


Godard talán még gátlástalanabbul kísérletező rendező.  A Megvetés a legnehezebb filmje. Nagy vállalkozás lett a Brigitte Bardot – Michel Piccoli páros: tűz és víz… két nehézsúlyú világbajnok a maga műfajában, hát, ha félni kellett volna valahol és valamitől, Godard ugyancsak félhetett volna mindkettőjüktől, akár Bardot és Piccoli kölcsönösen egymástól, az egész készülő film pedig az író Moravia eredeti regényétől. 


A film minden alapeleme túl erős, és alig kezelhető. Kemény szobrászmunkára vár, az írott anyag (és a két színész is) kőkemény. Minden és mindenki egymásnak ellenfeszülve, mereven, mint az első képsorokban a mítoszok sziklája.

Michel Piccoli számomra mitikusan nagy színész.


Kapcsolódó bejegyzések:
Luis Bunuel diszkrét bája

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése