Keresés ebben a blogban

2014. szeptember 3., szerda

Szép őszünk lesz, nemde?

Írta: Inkabringa


Ezt a tökéletesen megkomponált mondatot a nyár vége felé mondta egy négyéves barátunk, igen éles eszű és világra érzékeny kisfiú.
Nekünk vezérlő mondatunkká vált.
Mohácsi Vivien festménye - Igazgyöngy Alapítvány
Nem mintha nem lenne ok a borongásra az emberi populáció csöppet sem reményt keltő ügyködéseit látva. A lázas öldöklési vágy és akarnokság ismét csak az első számú helyre kúszott az érvkészletben.

Már olyan sok szólam, jelszó, küzdésre érdemes fogalom nevében koncolták fel egymást emberek, és azokat is, akiknek mindehhez semmi közük nem volt (aktuálisan pl. Ukrajna, Szíria, Irak), hogy lassan gyagya önismétlésbe fullad minden csatakiáltás, és egyre kevésbé tudja leplezni a pőre agresszió, pitiáner tolakodás és gőgös uralomvágy epedőn önző óhaját.

A józan mérlegelés még nem nagyon volt jelszó, talán mert sem toporzékolva, sem ármánykodva, sem áhítattal, sem tűzzel-vassal nem elérhető. A nagy világigazgatásban persze soha nem a józan mérlegelés vezeti a döntéseket: hatalomvágy, bigott hisztéria, érdekmanipuláció, kapzsiság áll a helyén. Mikor, hogy sikerül, mentségül mindig lehet egymásra mutogatni.
Vécsei Bianka grafikája - Igazgyöngy Alapítvány
Az ember álmokkal, ideákkal együtt teljes, de túl sok áldozata volt már a szent eszméknek, egyetlen igazságoknak. Túlkapások, szokták mondani - a világtörténelmet ez alapján is meg lehetne írni.

Inkább arra lenne szükség, hogy az embereknek földig érjen a lábuk, mert akkor mérlegelni, másokra tekintettel lenni is képesek, és ez elveszi az agresszív rögeszméktől a terepet.

A legjobb, ha egy középső csoportos óvodás derűlátásával nézünk a világra, ámde felnőtt felelősséggel és tapasztalattal.

Ezek után mi mást is kívánhatnánk az elkövetkező hónapokra?

Adassék boldog, nyugalmas őszülés-bölcsülés mindenkinek!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése