Keresés ebben a blogban

2020. április 14., kedd

Esterházy 70…

Írta: Inkabringa


Esterházy Péter ma 70 éves. Lenne…
Csaknem négy éve nincs már közöttünk. („Az idő – konkrétan – telt.”) Jobban mondva „mindenütt ott van, csak itt nincs”.
Fejből idézem sorait, bekezdéseit. Sokan mások is. Fáj, hogy a 70. születésnapján a halálát sem kerülhetem meg. Rögzítenem kell, hogy „lenne”, vagy így fogalmazni: 70 éve született. Ilyet akkor szoktunk leírni, ha 170 éve született valaki.
Esterházy Péter hiányzik innen. Hiányzik nekünk. Az olvasóknak. Az oktondi magyaroknak, akik úgy beleszédültünk ennek a nyelvnek elegánsan és játékosan virtuóz „esterházys” gyönyörködésébe. Ő pedig az egész világban gyönyörködött. Minden írása egy gyönyörködés a tökéletlen világban. Mert élni jó, és az emberi porszem feladata, hogy másoknak is jobbá tegye. Ő jobbá tette a világot. Tiszta ésszel és teljes szívvel. Ellenállhatatlan bájjal és nyelvi játékkal tűzte tollhegyére a gyarlóságokat, hatalmi túlkapásokat, gőgös korlátoltságokat. „Az ember vagy bizonytalan, vagy diktatúra.”


Majd az irodalomtudomány elemzi és rendszerezi, újabb és újabb összefüggésekbe állítva feltárja az életművét. „A szövegösszefüggések jönnek-mennek”. Ez így helyes.
Velünk maradnak a könyvei, írásai, a felolvasásainak rögzített felvételei. És velünk marad a hiánya. A személyiségének és személyességének hiánya. Esterházy Péter legfőbb eposzi jelzője a természetes életszeretet, az „ontológiai derű”. Szívből és igazán, magától értetődő természetességgel szeretett élni, és tudott szeretni. Neki elhittem, hogy lehet ilyet ebben az országban. Még most is elhiszem.  

Pezsgő életöröm. Szárnyaló intellektus. Elegáns humor. Virtuóz játékosság. A nyelv mint filozófia. Elbűvölő harmónia egy torz világban. Lazaság. Nagyvonalúság. Megalkuvás nélküli szabad szellem, aki játékos bukfencekkel leplezte szellemi függetlenségének bátorságát.
Esterházy Péter egy tünemény volt ebben az országban.

Haydn Esterházy Miklós herceg - Esterházy Péter egyik felmenője - szolgálatában állt. A D-dúr csellóversenyt (No. 2) is Esterházy Miklós zenekarának írta. Annak, aki nem ismeri Esterházy Péter írásait, azt javasolnám, először hallgassa meg a III. (Rondo) tételt, és rögtön megérti/megérzi az Esterházy-könyvekből áradó tüneményt. Ez a muzsika épp olyan, mint Esterházy Péter életműve.
Méltó tüneményes lelkének emlékéhez.



Kapcsolódó írás: Az olvasók egy éve - Esterházy Péter (Citátumok 14.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése