Keresés ebben a blogban

2013. szeptember 25., szerda

Csilrólagzsa

Írta: Inkabringa



Ezt a szót Weöres Sándor kreálta a „csillag és rózsa násza” sorból.

A megmozdult szótár című versben Weöres sorokból, betűkből gyúrt össze addig sosem létezett szavakat.

Ezt a játékos teremtőerőt és fantáziát vette alapul a Petőfi Irodalmi Múzeum is, amikor centenáriumi kiállítást rendezett Weöres Sándor tiszteletére.
Az a jó Weöresben, hogy nem kell mindenféle felesleges mázat levakarni róla, hogy a költészetéig eljussunk. Nem hős, nem botránykő, nem mártír.

Róla csak a versei juthatnak eszünkbe. Van-e költő, akinek nem ez a leghőbb vágya?

A Petőfi Irodalmi Múzeumban mindig igényes kiállításokat láthatunk, amin az ötletek és az adott téma elmélyült ismerete és főként szeretete csillog át.
Egy irodalmi múzeumban például a szöveg textúrájában való elmélyedés és a látvány egymást erősítése a cél.
Jó olyan közegben lenni, ahol olyan emberek vannak, akiknek állandóan zsezseg az agyuk, egymásnak dobálják az ötleteket, és végül kikerekedik belőle egy mestermunka.

A megmozdult szótár című kiállítás mindazt magában foglalja, amiért Weöresre kíváncsiak vagyunk: vers, szavak, játék, ritmus és gondolat.

Felgyűrt ingujjal kell nekiveselkednünk Weöres verseinek, végigjátszani a sorok, strófák által sugallt ötletes útvesztőket. Nem állunk báván a falakat nézve, hanem ritmust kopogunk, térbeli elemeket hurcolunk, versszavakat tenyerünkben dédelgetve a helyükre viszünk.
Teszünk-veszünk, faragjuk a strófákat.
Aki egyszer ott volt, az biztosan még egyszer elmegy, aztán megint és ismét…
Igazi játékterem, függőséget okoz, alig bírjuk kivárni, hogy megint legyen egy-két szabad óránk, mert még van olyan vers, amit nem gyúrtunk össze, nem cincáltunk szét, nem kevertünk össze.

Aki elakad, mert a tömérdek versben nem ismeri ki magát, annak ott vannak a polcon a verskötetek. Leül egy fotelbe és olvashat.
Hiszen ez a lényeg.

A kiállítás elején egy fotó fogad minket a hároméves Weöres Sándorról. Lenyűgöző. Talán nem tiszteletlenség, ha azt mondom, már itt látszott, hogy ebből a tündérmanóból egyszer varázsló lesz.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése