Keresés ebben a blogban

2021. július 24., szombat

Danilo Kiš - Goncourt - 1749

Írta: BikassyGergely


Véletlenül bukkantam az 1749 című online világirodalmi folyóiratra. Manapság leginkább véletlenül bukkan az ember érdekes értékre. Izgalmas, hogy már a címet sem értem: 1749-ben bizonyára történt valami fontos, amit rég elfelejtettem. Goethe? Vannak könyveim: bevallom, gyerekjáték lenne megnézni, de most mégsem teszem.

Mondom, első látásra is érdekes ez az online folyóirat. Megismerkedhetünk a legutóbbi, a járvány idején kiosztott Goncourt-díjas könyvvel és írójával (Hervé LeTellier: Anomália). A szerző matematikus és vezéregyénisége annak az "Oulipo" nevű mindenféle matematikai trükköket magas irodalommal ötvöző egyesületnek/irányzatnak, melyet annak idején Raymond Queneau és a matematikus François Le Lionnais alapított, és ha jól emlékszem, a szabálytalan tehetségű Georges Perec (is) tett híressé. 

Az Oulipo csoport 1975-ben François Le Lionnais kertjében

Ez az "Anomalie" - pár percre belenézve, kitűnően játékos ötlet megduplázódó szereplőkkel egy repülőúton - na, ezt már csak elrontani lehet... Sajnos, az elrontás gyakori jelenség az ünnepelt Goncourt-díjas írók és művek esetében. Sok ügyes szélhámosság és profi unalomáradat kapja meg ezt a kitüntetést. Francia irodalmi ínyencek ökölszabálya: "Goncourt-díjas könyv nem lehet jó". Ezt a szabályt évtizedekkel ezelőtt a zseniális Marguerite Duras tudta csak felrúgni --- Jó, nemsokára, ősz elején majd elolvasom azt az Anomáliát... hátha, hátha...

Hervé LeTellier

Ugyancsak az 1749 című furcsa című online folyóirat közli Danilo Kiš egy rövid, kéziratban maradt írását (A világ legcsúnyább és legszebb helye) - most csak fél másodpercem jutott rá, mintha a Kotori öblöt jelölné a "legszebb helynek", ami önmagában mélyen igaz közhely, de Danilo Kiš - nagyon nagyra tartom - bizonyára megcsavarja, megbolondítja kicsit.

Majd sietek elolvasni. Talán a Lukács uszoda kertjében. Ez, ha csendes és néptelen - a világ legszebb helye, kis területén a 19 platánfával - ha pedig nem csendes, sok autó, és kórházi- meg bömbölő építőmunkás, valamint nagyothalló beteglátogatók tucatjai zajonganak benne otrombán és fülsértően - akkor a világ legcsúnyább helye. Támasszuk fel a zseniális Danilo Kišt, hogy meg tudja írni! 

Lukács kert

Kapcsolódó korábbi bejegyzések:

Raymond Queneau, patafizikus satrafa

Simon mágus és Danilo Kiš



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése