Keresés ebben a blogban

2021. február 27., szombat

Der Hitlerjunge Quex

Írta: BikassyGergely


Quex! Micsoda név! Randán recsegőnek hallom ezt a címet. Azért írom ide. A Hitlerjunge Quex 1933 őszén készült, Goebbels javaslatára, hogy a náci Németország is készítsen olyan sikeres propagandafilmeket, mint a "bolsevisták". Azt találgatom, bemutatták-e valaha magyar mozikban. Talán nem. Hja, propagandának propaganda, náci hazájában nagy siker is volt, Pesten biztos nem lett volna, és valahogy csúnyán elmarad a legjobb, ma is élő szovjet propagandák (Patyomkin páncélos, Út az életbe, Anya, Szent-Pétervár végnapjai, meg Dziga Vertov Ember a felvevőgéppel című remekműve mögött.)

Dziga Vertov: Ember a felvevőgéppel

Versenybe velük majd Leni Riefenstahl fog szállni. Hacsak - nagyon tévesen - propagandának látnánk minden idők egyik legnagyobb dokumentumfilmjét (Berlin, egy nagyváros szimfóniája). Utóbbit Kassák Lajos a legmagasabb fokra helyezte, följebb, mint a Patyomkint (mindkettőről ő írt a Nyugatban.) 

Walter Ruttmann: Berlin, egy nagyváros szimfóniája

Mindez azért jut eszembe, mert néhány napja emlegettem az ötvenes évek két legnagyobb sztálinista monstre-filmjét, az Ifjú Gárdát és a Berlin elestét. Alig elviselhető, szörnyű produktumok. Aki kellemes meglepetésre vágyik, nézze meg a Timur és csapata filmváltozatát (1940). (A Youtube-on a teljes film megnézhető magyar felirattal.) Semmi monstre, propaganda-íz is alig, szerény, de nem is rossz humor, szerényke mulatság, én szívesen vállalom. Nem tudom, mi a titka. Kedves, mint valami nem várt találkozás... este hatkor... háború előtt.

Aleksandr Razumnyj: Timur és csapata


A bejegyzés URL-címe: 

https://inkabringa.blogspot.com/2021/02/der-hitlerjunge-quex.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése