Keresés ebben a blogban

2021. február 24., szerda

Búcsú Lawrence Ferlinghettitől

Írta: Inkabringa


Lawrence Ferlinghetti a hősünk volt ebben a celebekkel terhelt, algoritmusra dobbanó, app-vezérelte korban. Teremtőerő volt egy alkalmazott-világban.

Ő nem használta, ő teremtette a kultúrát. Egy igazi Rabelais volt a konzumkultúrában. Szárnyaló, szabad szellem, bámulatos intellektus, befolyásolhatatlan teremtőerejű alkotó. 

Lawrence Ferlinghetti (1919. 03, 24.-2021. 02. 22.)

Verseket írt, regényt, alapított egy könyvesboltot és könyvkiadót, polgárjogi aktivista volt, festő és nagyvárosi bringás. Semmi grandiózus felhajtás, csak könnyed mozdulatokkal egybefogta a világ négy égtájának kultúráját.

Megfordította a világot. Kifordította a sarkából. Beleplántált egy új szemléletet, ami hatalmas lombú erdővé nőtt. Képes volt ingerlően eredeti gondolkodó és alkotó maradni egy matricakorban.

Egy hónap múlva lett volna a 102. születésnapja. Már máshol ünnepli majd, egy égi könyvesboltban.

Örökifjú intellektus, a kultúra aboriginalja, a mi korunk Rabelais-ja volt. 

Ehhez a vagány kultúrateremtéshez neki kellett megszületnie 1919-ben, és most, 2021-ben, távozott erről a "gyönyörű világról".


Lawrence Ferlinghetti - a fenti videóban elmondott - Gyönyörű hely ez a világ című verse, valamint Az állandóan kockáztatja az abszurdumot című verse  magyarul ITT olvasható.


Kapcsolódó bejegyzések:

A százéves bringás - Lawrence Ferlinghetti

101 Ferlinghetti


A bejegyzés URL-címe: 

https://inkabringa.blogspot.com/2021/02/bucsu-lawrence-ferlinghettitol.html



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése