Keresés ebben a blogban

2016. július 1., péntek

1966 zsúfolt nyara

Írta: bikassygergel

1966 a cseh film, a cseh új hullám éve lett egész Európában. A magyar mozikban Forman filmje, az Egy szöszi szerelme látható kora nyártól, Pesaróban az olasz cinema nuovo elemzésére és vetítéseire gyűlt össze viszonylag szűkkörű fiatal szakmai közönség, ahol - Biró Yvette beszámolója szerint - a francia új hullám harcos utóvédcsapata reklámozta kevéssé maradandó új opuszaikat, majd fordult a kocka, és a második naptól kezdve előbb Gaál István és Huszárik Zoltán munkáiról vitáztak, majd a cseh új film került a középpontba. 

A legnagyobb elismerést Evald Schorm Mindennapi bátorság című keserűen indulatos filmje aratta. Schorm minden filmje, később is nagyon keserű volt, akasztófahumorral teli mozgóképek, indulatos hőseit végül mindig "betörik", bedarálják. A Mindennapi bátorság nem sokkal későbbi testvérdarabjában a főhőst elmekórházba csukják, ahonnan ugyan szabadon kijárhat, de akkor "szabadon" még nagyobb bajba kerül. (Evald Schormról bővebben ITT.)
A cseh új hullám épp 1966-ban, Forman Szöszi-jével kezdett népszerű lenni nálunk is. Nemsokára a Cseh Kulturális Intézet heti vetítésein egyre többen lettek (lettünk), majdnem minden új cseh filmet a mozibemutató előtt itt láttuk először. Aztán a mozikban is egyre többen lettek. Iróniára, ironikus nevetésre késztettek ezek a filmek, különösnek érzett humort kóstolgathattunk. Hrabal nevét is filmből (Szigorúan ellenőrzött vonatok) ismertük meg. 

Humor csillogott benne végig, de valami baljós háttérrel, a fájdalom, a halál humort is megengedő varázsával. 1966 nyara a cseh film nyara volt Európában.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése