Keresés ebben a blogban

2023. február 21., kedd

Farsangi ugyan már

 Írta: Inkabringa


Ma van a karneváli időszak vége, Húshagyókedd. Évek óta írok ebben az időszakban a világ valamely pontján élő karneváli hagyományról. Hol erről, hol arról a kontinensről hozok példát. Tavaly épp Ukrajnát. Nem sokkal a háború előtt. Már érezhető volt a szele, de még senki nem akarta elhinni, hogy megtörténhet.

Mindig olyan karneválokat mutatok be, ahol a helyiek, a hétköznapi emberek saját maguk kedvére csinálják a farsangolást, és nem csak turisztikai árucikk, vagy felülről irányított illedelmesség. Kis hazánk nem karneváli ország. Mégis arra gondoltam, hogy idén megmutatom, milyen is volt réges-régen az a régi népi hagyomány, amit farsangolásnak hívtak, és amit Csokonai Vitéz Mihály és a kétszáz éves Petőfi még jól ismerhetett. 


A karnevál szelleme nincs már jelen ebben az országban. Ahhoz kellene jó adag önirónia és a szolidaritás érzése, az egymással keveredés öröme. Csúfolódás a basáskodókon és együttérzés az alávetettekkel. Az önteltség, önimádás, a komfortzónába ragadás nem táptalaja a karnevál szellemének.  A világ minden táján a hatalom birtokosainak kijut a fricskákból és élcelődésből ezen a pezsgő humorú fiesztán. 

Olyan fityiszt mutatást, politikusokat és egyéb hatalmasságokat kifigurázást, ami sok más helyén a világnak bevett formulája a karneválnak, nem is várnék el ebben az országban. De az idei farsang farka megmutatta, hogy ez a fieszta is a feudális "alászolgája tekintetes úr" eszközévé vált e honban. Alulról szerveződő virgonc hatalomkritika helyett a hatalmon levők által irányított szervilis gazsulálás újabb terepe lett. Így aztán kis hazánk - sok egyéb mellett - immáron a karnevál szellemét is elárulta. Elment a kedvem attól, hogy az egykori magyarországi farsangokról írjak.

Jövőre újabb remek karnevált idézek meg a világból. A magyar farsangnak nyoma sincs, elillant innen a karnevál szelleme. 

Talán apró nyomát fedezhetjük fel abban a 17. századi kanásztánc dallamban, aminek szövege egyre aktuálisabb lesz ebben a honban: „Száraz tónak nedves partján döglött béka kuruttyol…”


Korábbi bejegyzések a világ karneváljairól:

Malanka (Ukrajna)

Torres Vedras karneválja (Portugália)

Cape Verde karnelválja (Zöld-foki Köztársaság)

Componidori (Olaszország)

Mardi Gras (Amerikai Egyesült Államok)




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése