Keresés ebben a blogban

2017. február 27., hétfő

Componidori

Írta: Inkabringa


Oristano Szardínia szigetének 30 ezer fős városkája. Az év nagy részében olyan, mint a többi mediterrán kistelepülés. Ámde ilyenkor pompázatossá válik. A farsangi időszak végén itt rendezik meg Sartiglia ünnepét ötszáz éve. Nem hiányzik az eszem-iszom, mulatozás sem, hisz farsang enélkül nincsen, de mégis más egy kicsit, itt kevésbé a dévajság a jellemző. Talán a legméltóságteljesebb farsangi ünnep.


A Sartiglia valójában egy lovasjáték, eredete a lovagkorig nyúlik vissza. A szaracén kereszteslovagoktól eredeztetik, de az ókori termékenységünnepekig mélyednek a gyökerei. Mostani formáját, kinézetét, jelmezeit, szabályait az 1500-as években kapta és azóta ehhez szigorúan ragaszkodnak. Mégsem vált nevetséges pózolássá vagy kiüresedett szertartássá. A titka az lehet, hogy a kezdetektől napjainkig a közösségből jön és a közösségért van.


Oristano két tekintélyes farsangi grémiuma a San Giovanni (a földműveseké) és a San Giuseppe (az ácsoké). Ötszáz éve ez a két testület felelős a Sartiglia megszervezéséért és a Su Componidori megválasztásáért. Évente február 2-án e két testület és a város aktuális vezetése összegyűlik és megválasztja a Su Componidori személyét. A legnagyobb megtiszteltetések egyike, ami érheti e városka lakóit, ha vezethetik egy adott évben a lovasok menetét.


A Su Componidori megválasztásához két fontos kritériumnak kell megfelelni. Az egyik, hogy kiváló lovas legyen. A másik, hogy a város lakói tisztességes és becsületes emberként tekintsenek rá. Mivel e két kritérium férfira és nőre is érvényes lehet, itt fel sem merül a „gender-kérdés”, számtalan nő és férfi nyerte már el az évszázadok alatt ezt a nagy tisztességet.


A Su Componidorit a Sartiglia ideje alatt a legnagyobb csodálat, tisztelet, figyelem és áhítat övezi. Hétköznapjaiban lehet fodrász vagy tanár, de Su Componidoriként istenné válik, a közösség egész évi jólétének varázslójává. Egy erre kijelölt helyen a két szervező grémium, a város vezetői és a családtagok jelenlétében, rendkívül cizellált félévezredes szabályok szerint, fiatal lányok felöltöztetik, ráadják a maszkot, felültetik díszes lovára, és aki hétköznapi emberként ment be, az istenként lovagol ki az őt váró ünneplő tömeghez. A kezébe kard vagy jogar helyett ibolyacsokrot adnak, ami mi mást, a tavaszt jelképezi és mindazt, amit a tavasz szimbolizál. (Az öltözködési ceremónia ITT megtekinthető.)


A Su Componidori tehát nagy tisztesség. Ugyanakkor komoly próbatétel is, hisz az ünnep ideje alatt nem veheti le a maszkját, és nem érintheti lába a földet, végig a lován kell maradnia. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az evés-ivás és egyéb biológiai szükségletek során az egyszerű elintézési módokhoz nem folyamodhat. Legjobb, ha nem is gondol rájuk. Nehéz tisztesség.  

A Su Componidori a szintén jelmezbe és maszkba öltözött lovasok, a potentátok, a zenészek és a város apraja-nagyja kíséretében végigvonul az utcákon a Sartiglia helyszínére. A Sartiglia során a katedrális közelében a lovaspálya fölé egy középen lyukas ezüst csillagot függesztenek, és a lovasoknak galoppban kell kardjukra fűzni. A galopp bizony gyors tempó, a csillag meg kicsi, így a játékra vállalkozóknak valóban ügyes lovasnak kell lennie. A 'sartiglia' szó 'sors és szerencse' jelentésben fordítható. Ugyanis a hagyomány szerint minél több ezüst csillagot gyűjtenek össze a lovasok, annál szerencsésebb és bőségesebb éve lesz a város lakóinak. Így aztán minden egyes megszerzett csillagot olyan ovációval fogadnak, mintha egy világversenyen volnának. A játékot a Su Componidori kezdi és a lovasok közül neki van egyedül arra lehetősége, hogy rontás esetén még egyszer próbálkozzon. Erre nagyon ritkán kerül sor, mert a Su Componidorik kiváló lovasok.


A Sartiglia végén a Sa Remada a befejező aktusa az ünnepi szertartásnak, amikor a Su Componidori az ujjongó tömeg között végiglovagol a város utcáin, és lova hátára feküdve az ibolyacsokorral áldást oszt a közösségre. A nap hátralevő részében lovascsapatok elképesztő ügyességű és merészségű mutatványaival szórakoztatják a közönséget. (ITT megtekinthető egy összefoglaló.)


A Sartiglia egy különleges, aprócska gyöngyszeme Európának. Szardínia szigete félévezrede őrzi ezt a messze időket magában foglaló közösségerősítő hagyományt. A Su Componidorit a közösség egy napra istenné teszi, és ő emberfeletti odaadással teljesíti feladatát értük.

A játék nagyon fontos az egyén és a közösség életében is, mert felszabadít a görcsök alól, oldja a feszültségeket. A játék bölcsebbé tesz. A farsang is a játék egyik formája.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése