Keresés ebben a blogban

2021. április 4., vasárnap

Vörös Hadsereg a Piazza Farnesén

Írta: BikassyGergely


Róma a legkatolikusabb város, és Róma ugyanakkor egyházellenes tüskékkel teli város. Hagyomány szerint mindennap délben ágyút sütnek el a Gianicolo dombon, és az ágyú csöve jelentőségteljesen a Vatikán felé céloz. Garibaldi hagyománya.

A "Vörös Hadsereg Frakció" olasz megfelelője, (Brigate Rosse - egykori nevüket kezdik feledni), sok gyászt és kárt okozott Rómában, de az "igazi" Vörös Hadsereg soha nem jutott el ide. Vagy mégis? 2005 vagy 2006 húsvét vasárnapján szabadtéri hangversenyt adott a híres Alekszandrov-együttes a Farnese téren. Régi Róma főtere, mondanám, némi joggal. 

Farnese tér - Róma

Most régi Róma főtere zengve harsogott az érces orosz (mi több: szovjet) katonanótáktól. Remegtek az ősi falak, porladoztak a reneszánsz szökőkutak vízcseppjei. Talán nem sorolnám a címeket. Hej, Katyusa, gyönyörű Katyusa... A folyónál állt Dunjuska, Dunjuska-a, Dunjuska...  Poljuska, Poljuska, végtelen mezőkön szél jár...  Amuri partizánok dala: És a várost elfoglalta sokezernyi partizán..

Ércnél ércesebb férfihangok, fényes szovjet egyenruhába öltözve szálltak a római égre. Nagyszombat, Húsvét. Rómában fel sem merült, hogy nagyszombaton nem énekelhetnek a szovjet érchangok. A nézők talán félig töltötték meg a teret, de tetszéssel hallgatták. Róma minden utcáján és terén több a külföldi, mint a helybéli, itt is sokan ácsorogtak, helybéliekkel vegyesen. Dübörgő, zajos sikert nem észleltem, inkább jóindulatú figyelmet. Ez az Alekszandrov együttes minden idők és a világ legjobb, leghíresebb katonakórusa. Elképesztő a maga műfajában, egyebet nem lehet mondani. Tátott szájjal? És vegyes gondolatokkal? Én, kelet-európai néző Róma nagy húsvéti ünnepén tátott szájjal és elegyes gondolatokkal tapsoltam a Katyusát, a Poljuskát, a Dunjuskát, a Kalinkát, a "Verve fut már sok kozák atamánt"... Világverő, gyönyörű érchangok. (Például ITT) Érzelmek vitustánca fülemben. Oh, Róma, Róma, az örök város...

Tíz évvel később "robbant" a hír. Repülőszerencsétlenség áldozata lett a teljes Alekszandrov-együttes, valahol a Földközi tengeren. Kegyetlen robbanás. Mintha a világ verhetetlen olimpiai együttese semmisült volna meg. A hivatalos Szovjetunió egyik nagy hagyománya. Ilyenkor úgy tíz évig nincs méltó folytatás. Állítólag már másnap százak jelentkeztek a kórusba. Bizonyára így volt, és hamar talpra álltak, de nagy hangversenyükre azóta nem emlékszem. Ezt, a rómait nem felejtem.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése