Keresés ebben a blogban

2021. április 14., szerda

Gül Baba utca 10

Írta: BikassyGergely


A Budai cukrászda című 1935-ös Kabos-film szerint ott található a címadó budai cukrászda. Mivel egy másodpercnyi külső felvétel alig van az épületről, valószínűleg fiktív cím, és még Zágon István regényét sem fogom elolvasni, hogy ebben bizonyos legyek. A Gül Baba utca mára egyébként teljesen megváltozott, sorozatos bontások után sokkal kétségbeesettebb, mint bármikor. Érdekessége ma a szomszédban nemrég megépült Gül Baba türbéje, az legalább szépen sikerült. Csak nehogy tovább építkezzenek és bontsanak, ennyi elég volt.

A filmről alig van mondandóm, sajnos zsigerileg taszít a harmincas évek magyar filmje. (Szőts István és Radványi később érkezik... nekem túl későn). A Budai cukrászda úgynevezett "jól megcsinált" film, tele magyar nevetéssel és búsongással. Somlay Arthur sikeres festőművész, aki mindenki "méltóságos uramnak" szólít. A cukrászda kávés kisasszonya Perczel Zita, az ő "papukája"  Gózon Gyula, elszegényedett egykori szabadkai földbirtokos. Erőltetett fordulat ugyan, de arra jó, hogy a filmtől teljesen idegen módon harsány irredenta képsorok is belekerüljenek. Előbb egy vén kintornás, majd kisgyerekek, majd cserkészek, végül masírozó katonák éneklik egyre hangosabban a "Szabadkai udvaron..." kezdetű nótát.

Gaál Béla filmjét annak idején ez a motívum (nemcsak Perczel, Kabos és Gózon) még inkább sikerre vitte. 1945 után sokáig egy ideig sehol nem vetítették, a hetvenes-nyolcvanas években állítólag már feltűnt a tévében is (lehet, a cserkészek és a katona mars) ki lett vágva, mindegy, a film - nem ettől - nagyon idegen a számomra. A fenti probléma politikatörténet. Van annak is érdekessége, de nekem a Budai cukrászdából csak a Gül Baba utca volna érdekes (ha benne volna...)

Gül baba utca - Budapest


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése