Keresés ebben a blogban

2016. február 10., szerda

Krono-szinklasztikus infundibulum – Citátumok 9.

Írta: Inkabringa


Ki ne gondolkodott volna már arról, hogy van-e az univerzumnak olyan pontja, ahol az emberek egymás megértésére és nem félreértésére törekednek? Ahol a különféle szempontok és látásmódok nem az egymás ellen uszítást, hanem a különféleségek iránti érdeklődést erősítik. Ahol a véleménykülönbségek konstruktívan összesimulnak, és nem csak konokul egymásnak feszülnek.

Nos, ez a hely a krono-szinklasztikus infundibulum. Kurt Vonnegut „fedezte fel” nekünk, rá mindig számíthatunk az ilyesféle problémák megoldásában. A fent nevezett hely korrekt és pontos leírását A Titán szirénjei című könyvében egy gyermekenciklopédia szócikkeként adja meg.

A citátum most ebből következik:

„KRONO-SZINKLASZTIKUS INFUNDIBULUM. Képzeld el, hogy az apukád a legokosabb ember, aki valaha is élt a Földön, és mindent tud, és mindig igaza van, és ezt mindig be is tudja bizonyítani. Aztán képzeld el, hogy egymillió fényévnyire egy másik csudaszép világban él egy másik gyerek, akinek az apukája a legokosabb ember, aki valaha is élt abban a messzi, messzi csudaszép világban, az az apuka is mindent tud, és ő is be tudja ezt mindig bizonyítani, szakasztott, mint a te apukád. Mind a két apukának mindig igaza van.
Igen ám, csakhogy ha véletlenül találkoznának, szörnyű veszekedés támadna, mivelhogy némely dologban eltérne a véleményük. Erre persze te azt mondod, hogy a te apukádnak van igaza, és a másik gyerek apukája téved. Hanem a világegyetem roppant nagy hely. Irdatlanul sok ember elfér benne, akinek mind igaza van ebben-abban, csak épp egymással nem jutnak egyetértésre.
És hogy miért lehet mind a két apukának igaza, és miért keverednek mégis szörnyű veszekedésbe? Azért, mert iszonyúan sokféleképpen lehet az embereknek igazuk. Szerencsére a világegyetemben vannak olyan helyek, ahol végre mind a két apuka kapiskálhatja, hogy miről beszél a másik. Ezek azok a helyek, ahol a különféle igazságok olyan takarosan egymásba illeszkednek, mint az apukád napelemes órájának az alkatrészei. És ezeket a helyeket úgy hívják, hogy krono-szinklasztikus infundibulum.”
(Fordította: Borbás Mária)
Fotó: Hengki Lee

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése