Keresés ebben a blogban

2020. december 31., csütörtök

Sweet happy life

Írta: Inkabringa


Végére értünk ennek az évnek. Ilyenkor szokott jönni a mulatozás, az emelkedett hangulatú újévi köszöntés. Most némiképp másként alakul. Világjárvány van. Ez nem az egymással keveredés és a táncmulatságok ideje. Az idei szilveszter visszafogott lesz. Ámde szűk körben, akár kettesben is át lehet táncolni az új esztendőbe. Szentkuthy Miklós a náci megszállás alatt levő Budapesten egyik szerelmével egy lakásba zárkózott és commedia dell'arte darabokat vittek színre - egymás kedvére. A szokásaiból kilökték ugyan, de a lelkét nem tudták megtörni. A lényeg, hogy még ennek a furán cudar évnek az utolsó napján se adjuk meg magunkat a nyekergő rosszkedvnek. 

Most az év végén azokért a nemzedékekért táncolunk itt a blogban, akik a leginkább kiszolgáltatottak a világ bumfordiságának. Táncolunk az idősekért, akiket elzártak szeretteiktől és a világtól egy életüket fenyegető veszély árnyékában. Szembe kellett nézniük a magánnyal, a feleslegesség érzésével és a halállal. Ez az év nekik volt a legnehezebb.

Ilyenkor mindig eszembe jut a szüleim tánca egy családi esküvőn. Apámnak fájt a lába akkoriban, botra támaszkodva járt. Aztán úgy éjféltájban megszólalt egy hamisítatlan keringő. A keringő volt az ő kedvenc táncuk. A lábfájós apám felkérte anyámat táncolni. Keringőztek úgy, mintha a parkett forogna alattuk, és csak siklanának ezen a forgó színpadon. Lebegtek, forogtak, lehengerlő eleganciával. Bámulva csodáltuk őket. Minden gondjuk, bánatuk, fájdalmuk elmúlt a tánc idejére. Későn született harmadik gyerekként nekem csak ez a tánc jutott a szüleim egykori táncmulatságaiból. Apám január 1-én született, s bár már évek óta nem él, ez a keringő minden Újévkor eszembe jut. Életem legnagyobb táncélménye.

És táncoljunk a gyerekekért és a fiatalokért. Ők sokkal lazábbak, nyitottabbak, kreatívabbak, szabadabbak, mint a felnőttek. Mi lenne, ha a következő évtől a felnőttek tanulnának tőlük némi görcsös tradíciók nélküli életkedvet? A gyerekek nem annyira a világjárványt szenvedik meg, bár a szorongás észrevétlenül az életük része lett. Azok a gyerekek pedig, akiknek szülei jövedelem nélkül maradtak, mára a szegénység vasmarkába kerültek. Ez a világ, ha nem vigyáz, a nélkülöző és a jómódban élő gyerekek jövőjével is packázik pillanatnyi érdekekért.

Ezen a szokatlan szilveszteren húzódjanak félre a táncparkettről az omnipotens felnőttek, és figyeljenek arra, milyen táncra vágynak az utánuk következő és az előttük járó nemzedékek. 

A mostani szilveszterhez csak egyetlen zenét ajánlunk, nem az idei TopHits slágerek egyikét, hanem a 100 éve született Peggy Lee Sweet happy life című dalát, az idősekért, a gyerekekért, és az észhez tért emberiség jövőjéért. Meg azért is, mert szilveszteri mulatozó társaság nélkül is varázsos élmény erre a dalra kettesben áttáncolni az új esztendőbe. Jövőre majd bepótoljuk az idén elmaradt összes táncmulatságot, lerázzuk magunkról a bilincseket kis hazánkban és nem zabáljuk tovább élvetegen a Földet. Mikor legyünk bizakodók, ha nem egy új esztendő küszöbén?

Önmagunkon túllátó bölcsességet kívánunk mindnyájunknak! 

Egyúttal köszönjük trendetlen blogunk olvasóinak határainkon innen és túl egész éves figyelmét!

Boldog Új Évet Kívánunk!










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése