Keresés ebben a blogban

2019. december 31., kedd

Újévi táncrend



Idén összeállítottunk egy táncrendet, mely átvezet minket az óévből az új esztendőbe. Mert akárhogy is van, az élet él és élni akar. A tánc pedig az életkedv és az emberi tetterő egyik csodás megnyilvánulási módja.


A legjobb lenne, ha éjfélkor, amikor átlépünk az új évbe, senkinek eszébe nem jutna, hogy hervadt lelkű politikusok televíziós beszédét hallgassa, vagy közösségi oldalakra biggyesztett üzeneteiket böngéssze. 

Passzív befogadókból váljunk sorsunk aktív alakítóivá. Szimbolikus lépés lehetne ehhez egy régi jó hagyományhoz visszanyúlni, ami ráadásul a világ legkülönbözőbb pontjain ismert, felkutatott és dokumentált. Nevezetesen az, hogy az új esztendő beköszöntekor az emberek zajt csaptak: csörömpöltek, dudáltak, doboltak, ostort csattogtattak, lábbal dobogtak, és ehhez még ön- és közveszélyes pirotechnikai eszközökre sem volt szükségük. Tették ezt azért, hogy elkergessék a jövőjüket fenyegető gonosz erőket.

Ez a gonoszt űző ősi rítus a civil tetterő szimbolikus megnyilvánulása volt, és az lehetne most is ebben a kurázsiját vesztett- és kereső országban. 


A lábbal dobogás és a teremtő aktivitás kiváló módja a tánc is. Nem véletlen, hogy számos országban isteni attribútumnak tekintik. Úgyhogy szilveszter éjjelén mindenki táncoljon át az új esztendőbe. Sopánkodás, áskálódás, ármánykodás, dühöngés és lemondás helyett lazaságra, könnyedségre, elegáns nagyvonalúságra lenne szüksége ennek az országnak. Erre jó a tánc.

Egyszer egy zeneszerző, nem tudom már ki, de komolyzenei, sőt, talán kortárs zenei művek értékes alkotója volt, azt nyilatkozta, hogy végső soron minden zeneszerző szeretné megtáncoltatni egyszer a közönségét.

Most ajánlunk néhány táncra termett zenét a szilveszteri mulatsághoz.


Kezdjük mindjárt két klasszikussal. 2020-ban lesz Sammy Davis Jr. halálának harmincadik évfordulója. Anno a világ legjobb szórakoztatójának nevezték. Az bizonyos, hogy az ő előadásában a Love me or leave me minden futurisztikus jövőbe irányzott táncmulatságnak méltó kísérője lehet sok-sok évtized távlatában is.
Erre a zenére egy szobát, egy termet, egy utcát, és egy egész várost is keresztül lehet táncolni.

Tökéletes párdarabja Sammy Davis dalának a Hallelujah, I Love Him So, mely Ray Charles szerzeménye, de Peggy Lee feldolgozása is tökéletes mestermű. Peggy Lee-nek 2020-ban lesz születési centenáriuma, úgyhogy ő is megérdemli az emlékére tett tánclépéseinket.
Ha pedig már tetőfoka felé kúszik a hangulat, jöhetnek az electro swing mesterei. Parov Stelar és a Clap Your Hands révén bárki Fred Astaire-nek képzelheti magát. Ha pedig még tovább akarjuk fokozni a tempót, ne hagyjuk ki a táncmulatságból a Caravan Palace Rock It For Me című fergetegét.

Vinicio Capossela hol a filozófia, az emberi kultúrák, vagy épp a lélek legsűrűjébe vezet, máskor meg táncra késztet. Az biztos, hogy sosem esik ki a ritmusból. Így aztán az All’una e trentacinque circa az egyik legtökéletesebb zene a szvingre. Pompásan lehet rá táncolni.
S mivel latin-amerikai ritmusok nélkül úgysem érdemes átlépni az új évbe, a Guiro, a Medusa cha cha cha, vagy az E allora mambo a hajnalra elfáradó mulatozókat is táncra perdíti.

Tom Waits nélkül a Föld sem forog, és így az új évbe sem léphetünk át nélküle. A Jockey full of bourbon vagy az Ice Cream Man egyetlen szilveszteri táncrendből sem hagyható ki.
A világ helyrebillen, ha Tom Waits zenéje szól.

Végezetül egy olyan zeneszerző két művét ajánlom, aki bevallottan nem tudott egy kicsit sem táncolni, nem is írt igazán táncra alkalmas zenéket, de nélküle mégsem lehet egyetlen szilveszteri mulatság sem.
Ő Frank Zappa.
2020-ban lenne 80 éves. 

Van egy olyan ősi hiedelem is, amit nyilván valamennyi kontinensen ismernek, bár nem kutatott és nem dokumentált. Nevezetesen, ha Újév napján Zappát hallgatunk, abban az évben lassabban hülyül az emberiség. Egy próbát megér.
Ezért szilveszter éjjeli mulatság táncrendjébe feltétlenül ajánljuk felvenni a Vowie Zowie-t.
Újév napjára pedig kihagyhatatlan a Blessed Relief  című zenemű.


Mindenkinek boldog új évet kívánunk!

Idén is köszönjük blogunk olvasóinak figyelmét határainkon innen és túl!

Táncoljátok át lazán, felszabadultan, teremtő aktivitással az új évet!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése