Keresés ebben a blogban

2016. november 30., szerda

Mondo Arancina (Róma, Prati-negyed)

Írta: bikassygergel

Mondo Arancina (Róma: Prati negyed) Prati azért különös római városnegyed, mert nincs benne műemlék. Utcái sem emelkednek, sőt nem is kanyarognak. 
Házak majdnem mind kis előkerttel, pálmákkal, tetőterasszal, de semmi barokk, semmi művészet: huszadik század eleje: Prati akkor épült, sokáig csak kishivatalnokok lakták. Turisták csak azért ismerik, mert egyik része közel van a Vatikánhoz, és van ott egy nagy olcsópiac. Én azért kötöttem ismeretséget a Pratival, mert egy mérnökien kanyartalan utcáján van Róma legjobb művészmozija, klasszikus és ritka filmekkel. (Via degli Scipione) Ide saját bérlettel lehet járni egész évben. Bitang olcsó és jó, székei barátságosan recsegnek. 
Valaki azt mondta, csak itt, a Pratiban lehet Rómában igazi, szicíliai Arancinot enni. Kis előétel, állva eszik, de inkább elviszik. Arancina? Narancs alakú, rántott sajtgolyóbis. (Rokona a híres római Supplinak, amiről Lénárd Sándor írt nagyszerű fejezetet.) Állítólag három boltjuk is van Rómában. Én a Prati negyedben levőt ismertem meg. Vasárnap, amikor kihalt a város, Pratiban csak itt látsz embereket. Üres, mint Chirico négyszögletes utcái: halott autók, motorok. Kis csoport mégis. Olyan, mintha a buszmegállónál várakoznának: ott ácsorognak, de nem buszra várnak, hanem az arancinára, vagy utána a fagylaltra. 
Via M. Colonna - Via Pompeo - a fagylaltos és az arancinás jól megtámogatják egymás üzletét. Máshol a suppli mellett tartalék lehet csupán az arancina – itt nemcsak hogy jobb, mint máshol, de suppli nem is kapható, itt az arancina a címszereplő, az egyedüli, a nagyszerű. Tizennégy (14) féle változatban próbálhatod, és ha egyben is csalódsz, el kell talán hagynod Pratit... Én azért majd visszatérek, és írok a negyed másik kis művészmozijáról.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése