Keresés ebben a blogban

2016. március 18., péntek

Mysteries of the Macabre

Írta: Inkabringa


Trendi lett a félelemkeltés, másokkal ijesztgetés. Viszik, eszik, mint a cukrot. Minden, ami kívülről jön rossz, gonosz és veszélyes, garantáltan romlásba dönt. Végóráink meg vannak számlálva, ha nem zárkózunk be és nem hisszük el, hogy a világtól félni kell. Pedig félni nem jó, a félelem olyan, mint a tűz, ha elharapózik, mindent elemészt. 

Ámde, ha az új módira akarnak rávezetni, akkor elvárjuk, hogy legyen az a félelemkeltő vészharangkongatás stílusos, eredeti, és elsöprően szellemes, ne csak egy elcsépelt „bakk!”.
Rátaláltunk a tökéletes vészhírt hozóra, aki oly elementárisan hisztérikusan félelmet gerjesztő, hogy mesterkurzust vezethetne. Ligeti György Le Grand Macabre című - Alfred Jarry abszurd szellemét idéző – operáját minden végítéletre várónak ajánljuk szíves figyelmébe. Az ősbemutató 1978-ban volt Svédországban, és bámulatos gyorsasággal eljutott a magyar publikum elé is. Csak húsz évet kellett rá várni. 

A vészlármás, bizarr ária Barbara Hannigan, Simon Rattle és a Londoni Szimfonikus Zenekar parádés előadásában tökéletesen meggyőző.
Mi így félünk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése