Keresés ebben a blogban

2021. november 21., vasárnap

Pécs - Mollináry Gizella

Írta: BikassyGergely


Pécsről írva, Pécs múltjáról kutatva, fikciót és valóságot vegyítve lehetetlen szembe nem találkozni a legkülönösebb életű magyar írónővel. Mollináry Gizella élete borzalmakban, nyomorban, majd jólétben, majd megint nyomorban kitalálhatatlan. 

Mollináry Gizella (1896-1978)

"Törvénytelen" születésű, lelenc, majd tolonc, az első világháború éveiben fiatal lány. Laktanya-mosónő, tisztek szeretője. Négy elemivel a Népszava munkatársa, Balassagyarmatnál a cseh megszállók ellen küzd. A Horthy korszakban bebörtönözték, verték, Jugoszláviába menekült. Ott előbb egy dúsgazdag műgyűjtő felesége, majd egy híres pécsi vizsgálóbíró a második férje. (Pécset 1921 augusztusáig a szerbek tartották megszállva: Mollináry Gizella az oda menekült baloldali magyarokkal együttműködött a baloldalnak is helyet adó szerbekkel.) A híres vizsgálóbíró hamar hazatért, konzervatív jogász volt és maradt, s mivel az első férjhez hasonlóan ő gazdag ember volt, a sokat büntetett kalandos életű Mollináry Gizella végre nyugalmat lelt mellette. Addig főleg röpke versei jelentek meg magyar- és szerbországban, most gyorsan önéletrajzi regényfolyamba kezd, melynek első, vaskos kötete szenzációs siker lett. A cím is figyelemreméltó: "Betévedt Európába". Mások mellett Szerb Antal méltatta, a szerző életét és kicsit művét is Kassák Lajos fiatalságához hasonlítva.

A sors tovább tépte és sújtotta Mollináryt, lehetetlen felsorolni a sok börtönt,  testi és szellemi verést, kínzatást, betegséget és menekülést, ismét nyomort. Első nagy önéletrajzi művének értékét sok többi írása meg sem közelíti. Irodalomtörténész és esztéta sokat elemezhetné: nem teszik. A zaklatott életrajz, a páratlan életút talán már nem az irodalom és irodalomtörténet tárgya. Páratlan életút, mondom: kitalálhatatlan. Elég most annyi, hogy 1956 után nem nyomorgott tovább, megtűrték:  írásai - versei - gyakran jelentek meg: de csak a katolikus Vigiliában. Kis olvasótábora ismerte és becsülte - haláláig.

Pécs nem ismeri és nem becsüli, hiszen a megszállt városban engedélyezett magyar nyelvű lapokban baloldali cikkeket írt. (A nem megszállt Magyarországon erről szó sem lehetett.) Jogász férjének bátyja egyébként  Pécs legismertebb, legtöbbet dolgozó híres templomi festője és szobrásza: Gebauer Ernő. Vele az egész város gazdagon tele van, nevét nem szégyellik - bár Pécsen kívül senki nem ismeri. 

Mollináry Gizella, a sokat üldözött, különös életű író azonban Pécs nélkül, és Pécsen túl is nagy figyelmet érdemel(ne). Mindig lesz utókora, s talán mindig üldöznék és vernék, ha rég meg nem halt volna...






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése