Keresés ebben a blogban

2020. június 16., kedd

Kolumbuszon innen és túl

Írta: Inkabringa


A korabeli portugál krónikaírók szerint Kolumbusz arrogáns, dicsekvő és fennhéjázó volt. De aztán felfedezte Amerikát és világszerte szobrokat kapott. Arról, ami később történt a világban, nem tehetjük őt egy személyben felelőssé, ahogy másokat sem, még akkor sem, ha mai tudásunk szerint azt gondoljuk, Amerika és Afrika őslakosainak jobb lett volna, ha sohasem találkoznak Európával. Az biztos, hogy egy szobor ledöntése nem old meg semmit. Szimbolikus és demonstratív megnyilvánulása a túlcsorduló indulatoknak.
Yinka Shonibare
Néha kiszabadul az elégedetlenség szelleme a palackból, ez egyáltalán nem baj. A lapító belenyugvás sokkal többet tud ártani. Mindannyiunk feladata ezen a glóbuszon, hogy ezt az elégedetlenséget hosszú távon változást hozó, pozitív energiává alakítsuk. A faji egyenlőtlenségek elleni fellépés ne váljon sem tomboló agresszióvá, sem egynyári divattá. A társadalmi változások akadálya az elnyomó hatalom mellett a konformizmus is.

Yinka Shonibare
A social media sem old meg semmit a rasszizmus elleni küzdelemben, az is egy demonstratív eszköz, de az életet nem ott éljük, hanem a hús-vér valóságban. Ha belegondolunk, hogy a társadalom minden rétegét átható, nemzedékeken átívelő világmagyarázó ellenszenv él a feketékkel szemben az USA-ban, vagy a cigányokkal szemben Magyarországon, akkor mindjárt világossá válik, hogy a hús-vér valóságban, a mindennapokban kell konzekvensen szembeszállni a rasszizmussal. Nincs benne semmi látványos, de olykor ahhoz kell a legnagyobb bátorság, hogy saját hétköznapi életközegünkben ellentmondjunk a komfortos felsőbbrendűséget bizonygató előítéletességnek. Tegyük mindezt azért, mert az emberek sokaságának jelentéktelen és rejtve maradó hétköznapi antirasszista magatartása az egyetlen módja annak, hogy pozitív irányban változzon egy társadalom.

Yinka Shonibare
Kapcsolódó bejegyzések:
Fekete-fehér
Vallomás






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése