Keresés ebben a blogban

2018. február 5., hétfő

Az úgy volt, hogy… - Meghívó egy könyvbemutatóra



A blog egyik szerzője Bikácsy Gergely (Bikassygergel) évtizedek óta ír egyéni optikájú, eredeti hangú kritikákat, tanulmányokat, esszéket filmekről, filmrendezőkről, filmtörténeti korszakokról. Neki a film a fény-árnyék, a kameramozgás és a montázs nemes játéka, a filmről írás pedig korlátoltságokon átnéző, horizonttágító kultúrtörténeti kalandozás. 

Most a Francia Új Hullám Kiadó gondozásában jelenik meg Bikácsy Gergely évtizedek óta filmes szaklapokba írt írásaiból válogatott könyv első kötete. Erre szokták mondani, hogy hiánypótló könyv.

Az úgy volt, hogy…
Gergely pályatársai, barátai, tisztelői határozták el a könyv megjelentetését. Hosszú ideig a legnagyobb titokban készült, meglepetés lett volna Gergelynek. Jó tudni, hogy ott lent mélyen él még a karneváli öntudat és kurázsi, amikor különféle emberek felülről irányítás, marketinges terelgetés és készen kapott klisék nélkül, önzetlenül és minden akadályt legyőzve képesek egymással együttműködni és valami közös értéket létrehozni. Az utolsó simításoknál Gergely az internet egyik szegletében véletlenül rábukkant a készülő kötetről szóló rövid híradásra. Akaratlanul leleplezte a meglepetést. Hogy az együttműködés ezúttal az ő kedvéért jött létre, igazán meghatotta.

A könyv megjelenése már nem titok Gergely előtt, de a könyv és a könyvbemutató még tartogat meglepetéseket a számára.

Február 9-én, pénteken lesz a gyűjteményes válogatás első kötetének bemutatója. Akiknek a film még a fény-árnyék, a kameramozgás és a montázs nemes játékát jelenti, és akik szeretik az egyéni hangú, eredeti gondolkodású, horizonttágító filmírásokat, ott a helyük.
A Nyitott Műhelyben épp elférünk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése