Keresés ebben a blogban

2019. június 14., péntek

Széchenyi országa

Írta: Inkabringa


Van egy régi történet, talán félévszázados is lehet, de még mindig körbejár, és valamennyi tudományág képviselői ismerik.
Szentágothai János egy anatómia előadáson mondta: „Ahhoz, hogy orvossá váljanak, át kell kelniük egy kapun. Ez a kapu az anatómia szigorlat. És a kapuban én állok.”

Ez nem véreskezű tanári fenyegetőzés volt, hanem a szellemi minőség és igényesség melletti állásfoglalás. Tudták ezt a hallgatók is, Szentágothai szenzációs anatómia előadásaira zsúfolásig megteltek a termek. Ugyanakkor ifjú kollégáinak a kutatóintézet orvosi laboratóriumában hetente felolvasott irodalmi folyóiratokban megjelent versekből. Azért, hogy ne csak kiváló elméjű „szakbarbárok”, hanem széleskörűen művelt és tájékozott emberek váljanak belőlük.

Most úgy tűnik, ebben az országban a szellemi jólét (vagy inkább jóllét) lényegtelen és felesleges kategória. Június elején 48 évesen meghalt Térey János. Az elmúlt évtizedek legizgalmasabb és legjelentősebb költője volt. Túlhajszolta magát a napi megélhetésért és megállt a szíve. Ezt nem lehet elfogadni. Az élete és a halála is példázza ennek az országnak kiheverhetetlen hibáit. A semmiből jött és a tehetsége által a mindenségre volt hivatott. Mégsem kapott méltó életet. Tékozló és ostoba az a társadalom, amelyik nem tudja megbecsülni szellemi tehetségeit és kiválóságait.

A nemzedékről nemzedékre történő korszerű és tisztességes (ezt csupa nagybetűvel kellene írnom) családi gyarapodás az I. világháborútól kezdve végképp lehetetlenné vált ebben az országban. A hatalmi önkény, irigység, mohóság bármikor megfoszthatja e hon polgárait a materiális javaiktól, s ugyanígy, érdem nélkül, az elvtelen lojalitásért cserébe, el is halmozhatja vele őket.
Egyetlen dolog van, amit nem vehetnek el tőlünk, és ami autonóm módon, saját jogon a miénk: az a tudás, amit megtanultunk, ami a fejünkben van. Írtam már, írom most is, az agyunk az egyetlen mentsvárunk.

Személyes bánatom a társadalomtudomány létének veszélyben forgása. Amikor társadalomtudományokat kezdtem tanulni rádöbbentem, hogy egész életemben ezt a szemléletmódot kerestem. A társadalomtudomány egy tükör. Nem pózolt szelfi, nem photoshop, nem a felszín magamutogatása. Egy látszatokra alapozott társadalomban kényelmetlen ez a szépítés nélküli tükör. A társadalomtudományok eltiprása szellemi katasztrófa. Ám az a tudás, ami a fejekben van, sosem lehet birtoktárgy, ezt a tudást semmilyen hatalom nem veheti el.

A hatalom szempontjából a legjobb az engedelmes, saját sorsán túl nem látó, a társadalom iránt közömbös, élveteg és jóllakott állampolgár.
A legnagyobb csapás, ami egy népet érhet, ha egyoldalú irányítással az ítélőképességét tönkreteszik. Az ilyen nép elzüllik és mennél vásáribb kalandor nyúl érte, annál könnyebben odadobja magát” – írta Weöres Sándor.
Mikor lesz az, hogy ez a mondat nem jut eszembe a honi állapotok kapcsán?

Úgy tűnik, ennek a világnak intézményi kiépülése is elkezdődött. A közoktatás, a felsőoktatás, az akadémiai kutatás, a független tudományos és művészeti élet felszámolása kiszera méra bávatag szemeink előtt zajlik.

Az is rémes, ha a kultúra és tudás helyett a szerzésvágy trampli agressziója válik dicsőséges magatartássá. Meg az is elborzaszt, ha a kultúrát birtoklók elefántcsonttornyaikba zárkóznak a társadalmi felelősségvállalás leghalványabb jele nélkül. 

Ha a kultúra és a tudás haszontalannak minősíttetik, annak hosszú távon az egész ország issza meg a keserű levét. Akkor eljön a nyers erőszak korszaka. Akinek nagy az ökle, az üt vele, majd szembetalálja magát egy még erősebbel. Mindig lesz erősebb. Mindig mindenkor mindenki taposni fog, és előbb-utóbb őt is eltapossák. Akárhonnan is nézzük az emberi történelmet, mindig így volt: a tudás és a kultúra az, ami áll a kapuban, és az önzés és korlátoltság (ön)pusztító agressziójától megóvja az embert.

Széchenyi vajon mit szólna most ehhez az országhoz? Legyintene és inkább Döblingbe menne.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése