Keresés ebben a blogban

2017. december 22., péntek

Boldog karácsony



A hagyományos népi kultúrában a karácsonyt megelőző advent az elcsendesülés, megpihenés időszaka volt. A nagy mezőgazdasági munkálatoknak vége szakadt és mindenki pihent, amennyit csak tudott, hogy bírja a jövő évi kemény munkát.

A 21. században nem vagyunk ilyen lustálkodók. Az év vége a legnagyobb hajtás időszaka. Biztosan vannak e honban, akik szépen elcsendesedve töltik az adventet, derék dolog, legyenek rá büszkék. Azonban a földi halandók elsöprő többsége betanított munkástól az egyetemi tanárig, majd’ beleszakad az év végi hajtásba, lót-fut, dolgozik bomolva, betegen, fáradtan, jóformán a karácsonyi vacsoraasztalig. A hét elején el tudta valaki képzelni, hogy vasárnap karácsony? 
Kép: Kiss Maja, 8 éves - Igazgyöngy Alapítvány
Pedig az lesz. Mindenki ízlése és hite szerint ünnepelje. Mert azért ez ünnep, már csak azért is, mert ráhúzhatjuk néhány napra az ajtót - legálisan, a társadalmi elvárások szerint sem vitatva - erre a rendkívül érdekfeszítő országra, és ez már önmagában egy ünnepi pillanat. Összebújunk az itthon levő szeretteinkkel, gondolunk a távol élő szeretteinkre és végre lazulunk egy kicsit.

Aki karácsony tájékán segített másokon, annak azt kívánjuk, ne hagyja abba januártól sem, mert a rászorulóknak már nem elég a szezonális segítség.

Mindenki pihenjen, töltődjön, egyen-igyon-aludjon, szeressen és reméljen.

Boldog karácsonyt kívánunk mindenkinek!

Kép: Mohácsi Dorina, 13 éves - Igazgyöngy Alapítvány








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése