Keresés ebben a blogban

2020. november 11., szerda

Márton nap és Hitler-színészek

Írta: BikassyGergely


A címet most rögtönöztem. Pedig nem akarok a ludak-megmentette szentről emlékezni, sőt Márton-napi libacombról sem, hiszen bezártak a vendéglők. 

Nálam az új zárás úgy kezdődött tegnap késő este, hogy a Spektrum tévén megint belebotlottam a hosszú évek óta végtelen buzgalommal és állandó ismétlésekkel futó valamelyik Hitler-filmbe. Történelmi dokumentumok, régi híradók és újonnan megrendezett áldokumentum-jelenetek egyvelege. Martin (Márton!) Bormann, a hallgatag és szürke főnáci gyakran szerepel itt: kevéssé hálás szerep, ő volt a buták akarnoka, csillapíthatatlan tettvágy és munkabírás, zömök, alacsony igavonó bivaly-típus, de minden jelenése csak a háttérben. Senki élő tévénéző nem miatta nézi az oktató célú történelmi sorozatot. 

Nézik inkább Hitler miatt. A történelemnek ezt a gigantikusan kisszerű és szennyes tévedését, a Führert, lehetetlen rosszul eljátszani, ripacsul vagy visszafogottan, bárhogy, mindig hatásos. Hagyjuk most Chaplin Diktátorát, külön bekezdés, még ha hamis giccs is, itt több betűt érdemelne. És persze a Bukás főszereplője, Bruno Ganz: zseniálisan hozta! Más. Én még emlékszem a sztálini csúcsfilm, a Berlin eleste Hitlerjére, feledhetetlenül nagyot ripacskodó és rikácsoló színész alakította, elmebetegre véve a figurát. Kevesen tudják, hogy az Országúton rokonszenves "Bolond"-szerepét hozó amerikai színész, akire Fellini Alberto Sordi helyett bízta a szerepet, évek múltán egy alig ismert HItler-filmben szintén megküzdött ezzel a nemtelen feladattal. 

Színésznek persze nincs nemtelen feladat, sőt nagy gonoszokat eljátszani hálás feladat. A Spektrum Hitler-színészével azonban bajban vagyok. Megítélhetetlen. színésznek látszik, holott nem az: valamifajta bábu, akit részben színésznek, részben Hitlernek maszkíroztak. Jelentéktelensége, nem képernyőre való léte különleges, afféle "negativ adomány". De ne sajnáljuk. Bár a neve sehol sem szerepel, igazi névtelen, mégis ebből él. Röpke és állandó tehetségtelenségéből, alkalmatlanságából. Van ilyen. Bárcsak ne volna. Nagyon sokat ront ezen az áldokumentum-sorozaton. Gyártói, producerei, a tévéjének vezetői úgy döntöttek: így is, fizessük meg. (Sejtem, sejtem, hogy nem aprópénzzel, és hogy élete végéig telik neki vajaskenyérre.) Hitler örök, a rossz Hitler is.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése