Keresés ebben a blogban

2020. november 23., hétfő

Vége az emberi butaságnak?

Írta: BikassyGergely


Ma 150 éve született a nagyszerű Ráth-Végh István. Besorolhatatlan. 

Ráth-Végh István (1870-1959)

Ügyvéd volt, majd "pikáns" színházat írt. Előadták, az ügyvédek társadalma rossz néven vette. Regényeket is írt, kevés sikerrel. A társadalom arra is emlékezett, hogy a Tanácsköztársaság idején is praktizált: még inkább rossz néven vették. Ügyvédi munkájával felhagyott, és könyvtárlakó lett. Európa sok antikváriumában vásárolt becses kultúrtörténeti műveket. Felfedezte a világtörténelem apró humorát. Történelmi apróságok tudorává vált. Végül az adja maradandóságát. 


Bevallom büszkén, gimnazista korom óta gyűjtöttem könyveit (már apámnak is volt egy fél polcnyi.) "Könyvtárigazgató volt, egész nap kutathatta a könyveket" - mondta apám. Azt viszont egyáltalán nem tudtam, vagy eleresztettem a fülem mellett, hogy hosszabb ideig ügyvéd volt: ami nem érdekli az embert, nem jegyzi meg. Ezért köszönöm most a Népszava kulturális rovatának szép megemlékezését Ráth-Végről. S köszönöm utólag a sokat tudó Onagy Zoltán néhány évvel ezelőtti írását. E cikkekből látom, hogy a háború alatt elpusztult a nagy "könyvember" hatalmas könyvtára (a Ráth György utcában lakott, közel a mai Nyitott Műhelyhez).


Ha elpusztult is saját könyvtára, fennmaradtak saját kultúrtörténeti munkái. Hihetetlenül szórakoztató könyvek. Az ötvenes évek végén kezdték óvatosan újra kiadni őket, olykor rövidítve. A hatvanas-hetvenes évekre óriási sikerük, óriási olvasótáboruk lett. Az akkori Gondolat Könyvkiadó talán legnagyobb példányszámban kiadott magyar szerzője. Életműsorozat, több újra kiadással. Nevettető kultúrtörténet, világtörténelem a nevető ember (sőt, a Nevető Egér) szemszögéből. "Az emberi butaság története" - ezt három kötetes edicióban adták a a harmincas években, majd 1965/70-ben. A Kádár-korszakban még olvastak az emberek. Ráth Végh könyveit nagyon-nagyon. Szerencsénk volt.

"Vége az emberi butaságnak" - jött ilyen címmel a zárókiadás. A cím csak a sorozatra vonatkozott. Olvassuk minden könyvét, hogy értelmesen nevethessünk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése