Keresés ebben a blogban

2017. április 18., kedd

Tűzharc a Guggenheim Múzeumban

Írta: Bikassygergel


Tűzharc kémek és ellenkémek között. Nyilván a tömegfilmek rendezői és nézői számára a Guggenheim Múzeum úgy érdekes igazán, ha mesterlövészek jó negyedórán át kisebbfajta mészárlást hajtanak végre benne. Filmünk esetében (melynek címe és rendezője, valamint főszereplői maradjanak csak említés nélkül) a New York-i Guggenheim Múzeum a csúcsjelenet helyszíne. Valóban érdekes lenne megtudni, mit vettek fel az eredeti helyszínen (a külsőket bizonyára), és mit rafinált díszletekben, és mennyibe került a pompás díszlet, valamint hány éves a kapitány...
Guggenheim Múzeum - New York
Magam csak a velencei Guggenheimben jártam: kisebb, mint a New York-i, tűzharcra sem emlékszem, de zseniális látvány, háttérben a Canale Grandéval.
Guggenheim Múzeum - Velence
Hogy Rómára térjek - általában mindig Rómára térek - Rómának nagyon sokáig nem volt igazi modern kortárs-múzeuma. Néhány éve van már kettő is, a Flaminio negyedbeli MAXXI, és a Via Nomentana közelében helyet kapott MACRO. Kiválóan modern építészeti remeklés mindkettő, de a Guggenheimek mögött elmaradnak. A MACRO kisebb, és talán kevésbé látogatottabb, mint a MAXXI. Annak az interneten olvasható reklámszövegnek sem szabad felülni, hogy a tetőteraszán levő étteremből csodálatos kilátás nyílik Rómára. Ráadásul a mi látogatásunk vasárnapján az étterem épp zárva volt, és alig lézengett néhány látogató a múzeumban.
MACRO - Róma
Új kiállításáról majd máskor írunk, most térjünk vissza a Flaminio negyedbe, ott emelkedik ugyanis a szintén építészeti remekmű, az Auditorium. Bármily furcsa, Rómának hosszú ideig nemcsak modern kortárs múzeuma nem volt, hanem modern hangversenyterme sem. Amióta - talán 15 éve - felépült, csodájára lehet járni. Erdős-dombos környezetben a tájba illeszkedve három nagy kupolával találkozik az ember. 

A főbejárattól körfolyosó köti össze őket. A magyar látogató akaratlanul a (szintén nem régi) MÜPÁ-hoz hasonlítja, eleinte kisebbnek érezzük, bejutva a legnagyobb kupola alá, rádöbbenünk, hogy nézőtere jóval nagyobb. 
Auditorium Parco della Musica - Roma
Persze nem biztos, hogy minél nagyobb egy hangversenyterem, annál jobb. Ránki Dezsőt nemrég hallottam (vagy a Klasszik Rádióban, vagy egy szomszédos hullámsávon), épp arról beszélt, hogy számára a Zeneakadémiánál nagyobb nézőtér már nem jó, sőt már a Zeneakadémia is túl nagy. Zeneértő végképp nem lévén, ezt csak idehozom most, a pompás római Auditórium hatalmasságának ellenpontozására. Az Auditóriumban rendezik egyébként jó néhány éve minden ősszel a Római Filmfesztivált. Ezt hatalmas összeggel és reklámmal alapították, művészi eredményei a kezdetektől nagyon csekélyek. Vörös szőnyeges sztárparádéi és elegyes díjai sem rontják le a rendkívüli Auditóriumot. Annak igazán amúgy is a zenei programjai adják értékét. Erről is legközelebb írunk. Mindenki legyen türelmes.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése