Keresés ebben a blogban

2022. január 3., hétfő

Nemes Nagy Ágnes 100

 Írta: BikassyGergely


Tavaly Pilinszky, most, az év legelején Nemes Nagy Ágnes.

Kortársak és költőtársak, barátok és éles vitatársak is voltak.


Aki nem ismeri Nemes Nagy Ágnes, a költőt, az természetesen a verseit és minden írását kezdje olvasni. Aki kicsit már jobban ismeri, gyorsan olvassa el lengyel Balázs Két Róma című önéletrajzi kis könyvét (úgy emlékszem, legalább két különböző változatban jelent meg NNA halála után.)

Érdekes önéletrajz, hiszen nem az író, Lengyel Balázs a főszereplője, hanem első felesége, Nemes Nagy Ágnes. Az emlékezés első része Rómában játszódik, 1948 telén és kora tavaszán. Ott van velük, az akkori Magyar Intézet ösztöndíjasaként Pilinszky és Weöres Sándor is, meg még többen, annak a kornak legjobb magyar írói. Káprázatos kis társaság a fűtetlen, majdnem hogy dermesztő hidegű Rómában. Weöres alig mozdul ki, Pilinszky is csak egy közeli kávéházba Ott sem fűtenek, de a félóránkénti forró feketekávé ébren, jó formában tartja Pilinszkyt). Nemes Nagy és Lengyel sokat mászkálnak, Weöres és Pilinszky, mint mondtuk, soha, semmit, riadva menekülnek a "kötelező" műemlékektől. Így telnek a téli és kora tavaszi római napok. Egyikük sem figyeli a magyar fejleményeket, a költőnő és férje márciustól még több hetet Franciaországban is tölt, "boldog tudatlanságban", és majd csak a magyar határon csodálkoznak el, hogy sokan furcsállják a hazatérésüket. Otthon, Budapesten óriásira növekszik a csodálkozásuk: folyóiratukat betiltják, írásaikat megbélyegzik, újból fordult egyet a történelem... Nemes nagy 1957-ig gimnáziumi magyartanárnő, publikálási lehetőség nélkül, Tandori Dezső is az ő tanítványa... Verseskönyve évekig nem jelenhet meg.

Első versei óta mindenkit elbűvölt a tehetsége és mindenkit a külső szépsége is. A vele mindig gyilkosan vitatkozó Pilinszky feleségül akarta kérni. Mándy Iván is szerelmes volt belé. Most veszem észre, ez még anekdotikusabb, mint a sokféle értelemben nagyon fontos római ösztöndíj története. Aki nem anekdotára vágyik, annak mégiscsak Nemes Nagy Ágnes versei maradnak. Éles, könyörtelen líra. Talán nehéz megbarátkozni velük. De nem nagyon lehet elbújni szigorú szépségük elől.

Nemes Nagy Ágnes (1922-1991)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése